Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Φρεγάτα Έλλη: Γκάφα ολκής στην κορύφωση της άσκηση “Παρμενίων”

Φρεγάτα Έλλη: Γκάφα ολκής στην κορύφωση της άσκηση “Παρμενίων”

Ντροπιαστική στιγμή με τη φρεγάτα Έλλη που κόλλησε σε αβαθή στη Σαμοθράκη.
Παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα η τελική φάση της άσκησης «Παρμενίων» 2019.
Υπήρξαν σκέψεις να μη γίνει η «απόβαση» καταδρομέων.
Τέσσερις ώρες μετά αποκολλήθηκε η φρεγάτα, χωρίς να έχει υποστεί ζημιές.

Στα αγγλικά θα μιλούσαμε για embarrassment. Κι έτσι είναι: το να κολλήσει σε αβαθή μια από τις πιο γνωστές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού ενώ κορυφώνεται η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση, ο «Παρμενίων», μόνο ντροπιαστική στιγμή είναι.

Η πιο σημαντική άσκηση του ελληνικού στρατού, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεών του, η άσκηση Παρμενίων, στιγματίστηκε από ένα περιστατικό που δεν τιμά κανέναν.

Άφωνοι άκουσαν όλοι νωρίς το πρωί της Παρασκευής (04.10.2019) πως η φρεγάτα Έλλη, την ώρα που έκανε έλεγχο στην περιοχή Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη ενόψει της «απόβασης» των καταδρομέων στο νησί, κόλλησε σε αβαθή.

Το πως έγινε αυτό, κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη εκτίμηση είναι πως η φρεγάτα Έλλη «κόλλησε» εξαιτίας ανθρώπινου λάθος και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Έγινε όμως λίγες ώρες αφού την άσκηση «Παρμενίων» είχαν επιθεωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το γεγονός αυτό κάνει το περιστατικό ακόμη πιο… ντροπιαστικό.

Ήταν 03:30 τα ξημερώματα όταν η φρεγάτα Έλλη κόλλησε στα αμμώδη αβαθή της Σαμοθράκης. Κι έμεινε εκεί σχεδόν τέσσερις ώρες. Αμέσως σήμανε συναγερμός και τέθηκε εν αμφιβόλω ακόμη και η άσκηση «απόβασης» των καταδρομέων.

Οι διαδικασίες αποκόλλησης ξεκίνησαν αμέσως και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 07:00 το πρωί. Την ύστατη ώρα «σώθηκε» λίγη από την αίγλη της άσκησης.

Η φρεγάτα Έλλη «ξεκόλλησε», δεν έχει υποστεί ζημιές και έτσι η αποβατική ενέργεια που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σε παραλία της Σαμοθράκης, με την οποία ολοκληρώνεται η τελική φάση της άσκησης «Παρμενίων 2019», θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις