Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Φθινόπωρο: Η εποχή της συγκομιδής και των πρώτων βροχών

Φθινόπωρο

Τέλος το Καλοκαίρι! Το Φθινόπωρο φτάνει σε λίγες ώρες. Διαβάστε πώς θα “υποδεχτεί” ο καιρός την πρώτη μέρα της εποχής αυτής.

Το Φθινόπωρο έρχεται! Στις 23:02 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο. Και κάπως έτσι, η πρώτη μέρα του φθινοπώρου 2017 θα δώσει τέλος στο Καλοκαίρι!

Η εαρινή και η φθινοπωρινή ισημερία

Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 20 Μαρτίου. Τότε το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά. Η φθινοπωρινή ισημερία που σηματοδοτεί το Φθινόπωρο, γίνεται περίπου στις 22 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο.

Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αφορούν στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου. Στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες. Στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα. Το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα). Ο λόγος είναι ότι κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.

Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

Φθινόπωρο: Η εποχή των κίτρινων φύλλων

Το Φθινόπωρο ξεκινούν οι πρώτες βροχές, που προετοιμάζουν το έδαφος μεταφέροντας βαθύτερα τα άλατα, μεταλλικά στοιχεία και τις θρεπτικές ουσίες για την επερχόμενη σπορά. Την ίδια στιγμή, τα φυλλοβόλα δέντρα χάνουν το φύλλωμά τους και τα χρώματα στη φύση είναι διαφορετικά, πιο κίτρινα και καφέ.

Πρόγνωση καιρού για σήμερα Παρασκευή 22-09-2017

Με τι καιρό θα “μπει” το Φθινόπωρο: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές, ενώ τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά. Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια.

Έφτασε η ώρα να υποδεχτούμε το Φθινόπωρο!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις