Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Γάντια, μάσκες… και λοιπά – Πόσοι θα συνεχίσουν τις συνήθειες του κορονοϊού;

μάσκα

Μία σειρά από συνήθειες που υιοθετήθηκαν λόγω της εμφάνισης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να διατηρηθούν από μεγάλες ομάδες των καταναλωτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).

Αναλυτικότερα, μόλις το 38% του κοινού έχει σταματήσει να φοράει γάντια μία χρήσης κατά την επίσκεψη του στα καταστήματα, το 11% θα σταματήσει άμεσα και το 13% μέσα στο 2020. Ένας στους τρεις καταναλωτές θα συνεχίσει να φοράει γάντια και το επόμενο έτος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τις… συνήθειες του κορονοϊού

Τα ποσοστά για τις μάσκες είναι ακόμα μεγαλύτερα. Μόλις το 28% έχει σταματήσει να φοράει μάσκα στα καταστήματα, το 15% θα σταματήσει άμεσα και το 16% μέσα στο 2020. Το υπόλοιπο 41% θα σταματήσει αργότερα.

Μεγάλη διείσδυση στην καθημερινότητα καταγράφεται για τα αντισηπτικά με το 30% του κοινού να δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να κουβαλάει μαζί του αντισηπτικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι τέσσερις στους δέκα θα διατηρήσουν την τάση της αποφυγής εξόδου από το σπίτι ακόμα και το επόμενο έτος, ενδεικτικό της αίσθησης κινδύνου που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Click4more: Σουηδία: Οι θάνατοι από τον κορονοϊό ξεπέρασαν “χαλαρά” τις 4.000

Όσον αφορά στην αγορά της εστίασης που ξεκινάει τη λειτουργία της στις 25 Μαΐου, το 33% -ένας στους τρεις- θα ξεκινήσει άμεσα τη συνήθεια του φαγητού σε εστιατόριο-ταβέρνα, ενώ 17% αργότερα μέσα στον χρόνο. Ένας στους δύο όμως δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020.

Αναφορικά με τις προβλέψεις των καταναλωτών σε σχέση με τις διακοπές ένας στους τέσσερις καταναλωτές (24%) δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές όπως έκανε κάθε χρόνο. Το 17% δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές, αλλά πιο περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 27% δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό 32% (ένας στους τρεις) δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει.

Το 37% εκτιμά ότι θα έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές τον Αύγουστο, το 16% νωρίτερα από τον Ιούλιο και το 15% αργότερα μετά το καλοκαίρι μέσα στο 2020. Το 30% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει φέτος να κάνει διακοπές, ενώ ένα 8% θεωρεί ότι δεν μπορέσει κάνει διακοπές ούτε το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις