Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Γαβρόγλου: Ενίσχυση των ΑΕΙ με 1.500 νέους επιστήμονες

Γαβρόγλου: Ενίσχυση των ΑΕΙ με 1.500 νέους επιστήμονες

Χίλιοι πεντακόσιοι νέοι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν διδακτική εμπειρία στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στην 87η Τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των επιστημόνων αυτών και η αναβάθμισή τους συνίσταται στον τριπλασιασμό των αμοιβών τους, στην απόκτηση εργασιακής σχέσης για το σύνολο του ακαδημαϊκού έτους, αντί ενός μόνο εξαμήνου (όπως ίσχυε πέρυσι), και στην ανάληψη τριών μαθημάτων σε κάθε ακαδημαϊκό έτος.

«Η πρωτοβουλία αυτή, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, λειτουργεί ενισχυτικά προς δύο κατευθύνσεις: Καταρχάς οι νέοι επιστήμονες ωφελούνται αποκτώντας την πολύτιμη διδακτική εμπειρία και, κατά δεύτερον, το ίδιο το πανεπιστήμιο, η πανεπιστημιακή διδασκαλία και η έρευνα, αποκομίζουν ένα τεράστιο όφελος με την είσοδο νέων ανθρώπων που με τις δικές τους οπτικές και δεξιότητες θα ενισχύσουν το ακαδημαϊκό έργο» ανέφερε.

Ο υπουργός τόνισε επίσης, ότι η απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από νέους ερευνητές συνιστά εχέγγυο για την κάλυψη των νέων θέσεων μελών ΔΕΠ που προκύπτουν από το ακαδημαϊκό έτος 2019-20.

Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις χαιρέτησαν τη συνέχιση του εν λόγω προγράμματος και επεσήμαναν ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας των διδασκόντων πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων από τις Συνελεύσεις των Τμημάτων.

Παράλληλα, ζήτησαν να διευκολυνθούν τα πανεπιστήμια στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, επανέλαβαν τη θέση τους για την τήρηση αυστηρά ακαδημαϊκών κριτηρίων για την ίδρυση νέων τμημάτων στα πανεπιστήμια και την ένταξη του επιστημονικού προσωπικού των ΤΕΙ σε αυτά, στο πλαίσιο των συμπράξεων ΤΕΙ και πανεπιστημίων,

Τέλος, συμφωνήθηκε η συγκρότηση τριμερούς επιτροπής μεταξύ της συνόδου, του υπουργείου και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για τη διερεύνηση των βέλτιστων, κατά περίπτωση, λύσεων.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις