Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

“Απόβαση” Ελλήνων Αστυνομικών στη Γερμανία για ελέγχους στα αεροδρόμια

“Απόβαση” Ελλήνων Αστυνομικών στη Γερμανία για ελέγχους στα αεροδρόμια

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απάντησε για την ειδική μεταχείριση όσων ταξιδεύουν από την Ελλάδα στην Γερμανία και κάθονται στις ουρές της ταλαιπωρίας.

«Όσο περισσότερα κάνει η Ελλάδα, τόσο λιγότερο θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στη Γερμανία». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Που σημαίνει ότι κατηγορεί ευθέως τις ελληνικές αρχές ότι δεν διεξάγουν σωστά τους ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια και δεν απαγορεύουν σε άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα την επιβίβαση σε πτήσεις για τη Γερμανία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Άνεγκρετ Κορφ παραδέχθηκε ότι μετά την επιβολή των ελέγχων οι επιβάτες σε πτήσεις από την Ελλάδα ταλαιπωρούνται αρκετά. Όπως τόνισε όμως ο έλεγχος περιορίζεται στα «απολύτως αναγκαία», δηλαδή οι συνοριακοί συγκρίνουν συνήθως μόνο τη φωτογραφία στην ταυτότητα με το πρόσωπο του κατόχου.

Όταν όμως ρωτήθηκε για τις ατελείωτες ουρές έκανε λόγο μεμονωμένες περιπτώσεις. Υποστήριξε ακόμα ότι οι υπήρξαν περιπτώσεις επιβατών που οδηγήθηκαν σε χώρους των αεροδρομίων που προβλέπονται για όσους έρχονται από προορισμούς εκτός Σένγκεν αλλά όχι σε μεγάλα αεροδρόμια.

Σε 3200 άτομα απαγορεύτηκε η πτήση

Αποκάλυψε επίσης ότι εδώ και χρόνια οι γερμανοί συνοριακοί αστυνομικοί που υπηρετούν στα ελληνικά αεροδρόμια σε συνεργασία με έλληνες συναδέλφους τους παρεμποδίζουν άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα εισόδου να επιβιβασθούν σε αεροπλάνα για τη Γερμανία. Κατά αυτό τον τρόπο κατάφεραν σύμφωνα με την ίδια να «αποκλείσουν από την πτήση» 3.200 άτομα κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

Επιβεβαίωσε την είδηση πως στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός αυτών των ατόμων ανήλθε στα σχεδόν 427 άτομα, από τα οποία οι 234 ήταν Σύροι.

Η ελληνική πλευρά γνώριζε για τους ελέγχους

Στις 11 Οκτωβρίου ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε ενημερώσει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την απόφασή του να θέσει τον ελέγχο των συνόρων σε εθνική δικαιοδοσία για 6 μήνες από τις 12 Νοεμβρίου.   Στις 13 Οκτωβρίου ο κ. ντε Μεζιέρ ενημέρωσε και τους άλλους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ σε σύσκεψή τους στο Λουξεμβούργο.

“Απόβαση” Ελλήνων Αστυνομικών στη Γερμανία

Οι Γερμανοί στο ζήτημα των ελέγχων δεν δείχνουν να κάνουν βήμα πίσω. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι κλιμάκιο Ελλήνων Αξιωματικών με ειδίκευση στους ελέγχους διαβατηρίων και ταυτοτήτων θα μεταβεί στη Γερμανία.

Οι Έλληνες Αστυνομικοί θα λάβουν θέσεις στα γερμανικά αεροδρόμια που δέχονται πτήσεις από την Ελλάδα έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου και να μειωθεί η ταλαιπωρία των επιβατών.

Μάλιστα καθώς και τα αεροδρόμια που δέχονται πτήσεις από την Ελλάδα είναι πολλά, αλλά και οι καθημερινές πτήσεις είναι πολυάριθμες και με μεγάλο όγκο επιβατών εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο να αποσπαστεί στη Γερμανία τμήμα της ελληνικής δύναμης της Europol από την Ολλανδία.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις