Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου είναι διαχρονικό, είναι μια πηγή έμπνευσης για όλους»

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου είναι διαχρονικό, είναι μια πηγή έμπνευσης για όλους»
photo intime

Στις δράσεις που προετοιμάζονται για το 2021 αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΙ.

Η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία στο έργο της Επιτροπής, ενώ ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε κλήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να παραστεί σε επετειακή εκδήλωση της 25ης Μαρτίου 2021.

Επιπρόσθετα η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη μίλησε για την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή 114 δημάρχων καθώς και για το βίντεοκλιπ της Επιτροπής για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση.

«Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης και περηφάνιας. Η γενιά του ’40 αξίζει κάθε τιμή. Όχι μόνο σήκωσε ανάστημα πολεμώντας για την ελευθερία, αλλά την επόμενη μέρα του πολέμου και του εμφυλίου, μια χώρα γεμάτη χαλάσματα, την έκανε, μέσα σε λίγα χρόνια, να σταθεί ξανά στα πόδια της. Αυτό το ΟΧΙ που είπαν είναι διαχρονικό. Είναι μια πηγή έμπνευσης για όλους» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Κατηγορηματική ήταν η απάντηση που έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής σε ερώτηση αναφορικά με το εάν εκλήθη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να παραστεί σε επετειακή εκδήλωση της 25ης Μαρτίου 2021. «Οχι δεν ισχύει. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τέτοιες προσκλήσεις ακολουθούν ένα διπλωματικό πρωτόκολλο, τις κάνει η κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν τον κάλεσε και αφού δεν τον κάλεσε, η Τουρκία δεν είχε κάποια πρόσκληση να αποδεχθεί. Αρα κάθε συζήτηση είναι χωρίς αντικείμενο» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, σε ανάλογες εθνικές επετείους σε όλο τον κόσμο, πολλές φορές καλούνται εκπρόσωποι άλλων χωρών προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι η περίοδος της έντασης έληξε και να επιβεβαιωθούν οι ειρηνικές σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας άλλαξε τα δεδομένα εντελώς. «Οι μόνες επαφές που είχα ήταν εκ του θεσμικού μου ρόλου. Συνάντησα όλους τους πρέσβεις που θέλησαν να με δουν για να μάθουν για το έργο της Επιτροπής» πρόσθεσε.

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, που υπέβαλαν 114 Δήμοι της χώρας στην Επιτροπή με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, η κυρία Αγγελοπούλου ανέφερε: «Ολοι αυτοί οι Δήμοι, με αφορμή την επέτειο, αποφάσισαν ότι θέλουν να αλλάξουν τον τόπο τους. Να υλοποιήσουν ένα όνειρο ή να ικανοποιήσουν μια ανάγκη που έχει η περιοχή τους. Και να πουν με περηφάνια ότι αυτό έγινε στην επέτειο των 200 ετών».

Η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι οι επετειακές δράσεις του 2021 δεν θα περιοριστούν στις δύο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Όπως είπε, έχουν κατατεθεί προτάσεις από Έλληνες και φορείς του εξωτερικού και από τις πέντε ηπείρους. Διευκρίνισε ακόμη ότι: «Στις 25 Μαρτίου 2021 θα γίνουν εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας με ιστορική σημασία, που συνδέονται με την Επανάσταση». «Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχετε πλήρη εικόνα του προγράμματος των εκδηλώσεων» πρόσθεσε. Απαντώντας στο ερώτημα εάν και πώς η πανδημία επηρεάζει το έργο της Επιτροπής, η κυρία Αγγελοπούλου ανέφερε ότι εκπονούνται εναλλακτικά σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα. Επεσήμανε δε ότι, παρά την πανδημία, η επικοινωνία της Επιτροπής με την κοινωνία και τον κόσμο δεν σταμάτησε: «Οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, κάθε μικρή και μεγάλη πόλη στην Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει στην επέτειο. Αυτό σημαίνει πραγματική συνεργασία».

Η πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δεν παίρνει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς η λειτουργία της βασίζεται σε χορηγίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι η Επιτροπή προχώρησε, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας στην έκδοση του συλλεκτικού μεταλλίου «Προπομπού» του Νομισματικού Προγράμματος, το οποίο ανέλαβε να διαθέσει κατ’ αποκλειστικότητα η Εθνική Τράπεζα. Αναφέρθηκε επίσης ειδικά και στις χορηγίες δράσεως: «Απευθυνθήκαμε σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και τους είπαμε: Είναι μια ευκαιρία να συμμετάσχετε στην επέτειο χρηματοδοτώντας δράσεις που θα προβάλλουν και εσάς μέσω της συμμετοχής σας και την επέτειο. Και ό,τι επιλέξετε από τις δράσεις που σας προτείνουμε, θα το χρηματοδοτήσετε απευθείας για να υλοποιηθεί έγκαιρα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει σύγκριση του εγχειρήματος αυτού με τους Ολυμπιακούς Αγώνες η κυρία Αγγελοπούλου σημείωσε: «Όταν αναλαμβάνω μια υπόθεση δίνομαι ψυχή τε και σώματι. Δεδομένης της εμπειρίας από την διεκδίκηση και την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, θα έλεγε κανείς ότι η προετοιμασία και ο συντονισμός των εκδηλώσεων της επετείου των 200 χρόνων θα ήταν εύκολα. Δεν έχουν, όμως, έτσι τα πράγματα. Το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο γιατί φέρει ένα μεγάλο συναισθηματικό φορτίο, γιατί καλούμαστε να μιλήσουμε στην ψυχή της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ένα πρώτο μήνυμα αισιοδοξίας χαρακτήρισε η κυρία Αγγελοπούλου το βιντεοκλίπ της Επιτροπής για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση υπογραμμίζοντας ότι: «Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι η συνολική υποδοχή ήταν πολύ θετική. Χρησιμοποιήσαμε ένα τραγούδι που έχει τραγουδήσει όλη η Ελλάδα, διαχρονικό, τα δικαιώματα του οποίου μας παραχώρησε ευγενικά ο Διονύσης Σαββόπουλος. Αυτός ο μεγάλος Έλληνας τραγουδοποιός και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής. Ακόμη, οι χορωδίες συμμετείχαν δωρεάν και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μας παραχώρησε δωρεάν το Παναθηναϊκό στάδιο. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι εμείς δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε στο κάστινγκ της κάθε χορωδίας. Δώσαμε αισιοδοξία και χαμόγελο στον κόσμο, πολλοί συγκινήθηκαν. Από εκεί και πέρα το συγκεκριμένο βιντεοκλίπ δεν είναι ούτε ιστορικό ντοκιμαντέρ, ούτε κάποια κοινωνιολογική αποτύπωση της σύγχρονης Ελλάδας».

Κλείνοντας η πρόεδρος της Επιτροπής επέμεινε ιδιαίτερα στη διάσταση του μέλλοντος, σημειώνοντας ότι φιλοδοξία της Επιτροπής είναι η δουλειά που γίνεται, με αφορμή την επέτειο, να αφήσει καρπούς για τα επόμενα χρόνια, για το 2022, για το 2023, για το 2030. «Η υπόθεση της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση είναι υπόθεση όλων μας. Το τι περάσαμε αυτά τα 200 χρόνια, το πώς θέλουμε τα γιορτάσουμε και το προς τα πού θέλουμε να κατευθυνθούμε στο μέλλον είναι κτήμα όλων μας» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις