Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Γιατί είναι αναπόφευκτο το ολικό lockdown – Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ!

Γιατί είναι αναπόφευκτο το ολικό lockdown – Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ!

«Φτάσαμε σε 110% πληρότητα», λέει το νοσοκομείο της Νίκαιας. Έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό. Δεν αποκλείουν έκτακτη σύσκεψη και στην επιτροπή των ειδικών.

Η πληρότητα στις κλινικές covid 19 σε πολλά νοσοκομεία κι η αύξηση που αναμένεται στις ΜΕΘ τις επόμενες ημέρες δείχνουν το δρόμο προς ένα ολικό lockdown, όπως ήδη προετοίμασε για αυτό το έδαφος, νωρίτερα σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Την κρισιμότητα της κατάστασης δείχνει η έκτακτη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός για τις 13.30 στο Μέγαρο Μαξίμου για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση με τον κορονοϊό. Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. 

Ανοικτό να γίνει νέα σύσκεψη των ειδικών ακόμα και σήμερα

Παράλληλα, ανοιχτό αφήνει στο newsit.gr, το ενδεχόμενο να συσκεφθούν εκ νέου σήμερα τα μέλη της επιτροπής των ειδικών  για να δώσουν την άποψη τους για ένα γενικευμένο lockdown ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο ίδιος είναι ξεκάθαρος για την κατάσταση τώρα: «μέρα με την ημέρα, η εικόνα χειροτερεύει. Η επιδημιολογική εικόνα επιβαρύνεται συνεχώς και μαζί της επιβαρύνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό είναι ένα αδιάψευστο στοιχείο, πολύ σημαντικό για τις αποφάσεις που θα παρθούν».

Για μια λογική απόφαση (σ.σ για το ολικό lockdown) μας μίλησε και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ. Όπως τόνισε: «εδώ και ημέρες είμαστε σε ποσοστό θετικότητας που κυμαίνεται από το 3 στο 3, 7% ανάλογα με την ημέρα. Πριν το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου αυτό το ποσοστό ήταν στο 2%. Αυτό και μόνο το στοιχείο δείχνει πόσο έχει αυξηθεί η πανδημία. Οι εισαγωγές covid ασθενών στα νοσοκομεία έχουν πάρει την ανιούσα. Πριν από 2 εβδομάδες είχαμε κατά μέσο όρο 100 εισαγωγές covid ασθενών ημερησίως πανελλαδικά, πριν από μία εβδομάδα ο αριθμός ανέβηκε στο 150 και σήμερα, έχουμε φτάσει στις 200».

Όσο για την πίεση στο ΕΣΥ, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο αυτή είναι παρούσα στις covid κλινικές και όχι στις ΜΕΘ, αλλά με μαθηματική ακρίβεια, οι ΜΕΘ είναι οι αμέσως επόμενες που θα πιεστούν δεδομένου ότι σημαντικό ποσοστό των covid περιστατικών στις απλές κλίνες θα οδηγηθούν τελικά στις ΜΕΘ.

Η απόφαση του ολικού lockdown κατά τον κ.Βασιλακόπουλο είναι απ’ ο, τι φαίνεται η σωστή και για τον εξής λόγο: «όσο καθυστερούμε και αναχαιτίζουμε την αύξηση των κρουσμάτων, τόσο προλαβαίνουμε σε καλύτερο πλαίσιο να εμβολιάζουμε γηραιότερους και ευπαθείς ομάδες και άρα να μειώνουμε νοσηρότητα και θνησιμότητα μέχρι να ανοίξουμε ξανά, οπότε και θα έχουμε περισσότερους εμβολιασμένους στην κοινότητα».

Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Ενδεικτική της μεγάλη πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία είναι η εικόνα που δίνει στο newsit.gr, o Πάνος Παπανικολάου γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, και γιατρός του νοσοκομείου Νίκαιας.

Στην εφημερία της περασμένης Κυριακής στο γενικό νοσοκομείο της Νίκαιας, κάναμε 17 εισαγωγές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Μέσα σε μια ημέρα είχαμε αύξηση 30% σε σχέση με την προ προηγούμενη εφημερία. Η πληρότητα στις covid κλινικές μας έφτασε εκείνη την ημέρα στο 110%. Αναγκαστήκαμε να βάλουμε και 3 εξτρά κρεβάτια. Είχαμε 30 κλίνες και προσθέσαμε άλλες 3. Η κατάσταση έγινε ασφυκτική. Την ίδια ασφυξία μας περιέγραψαν και συνάδελφοι που τα νοσοκομεία στα οποία εργάζονται βγήκαν σε εφημερία την ίδια ημέρα- Αλεξάνδρα, Λαϊκό, Ελπίς, Σωτηρία. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής στέλνουμε επιστολή στον πρωθυπουργό, τον κ.Κικίλια και τον κ.Κοντοζαμάνη όπου θα εξηγούμε την απερίγραπτη κατάσταση στα νοσοκομεία ζητώντας ενίσχυση υποδομών και προσωπικού. Κάνουμε ακόμη λόγο για την μεγάλη αναγκαιότητα για εκτεταμένη και σοβαρή ιχνηλάτηση και για πολλά δωρεάν τεστ στους πολίτες για να υπάρχει καλή εικόνα του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Οι νοσoκομειακοί γιατροί λέμε ότι το υπάρχον μοντέλο επιδημιολογικής επιτήρησης είναι λάθος. Τα οριζόντια μέτρα στα τυφλά, δεν βοηθούν».

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο φτάσαμε στον Ευαγγελισμό σε πληρότητα 80%. Από τις 98 κλίνες που ήταν διαθέσιμες πλέον είναι κατειλημμένες οι 75», μας λέει με τη σειρά του ο Γιάννης Καλομενίδης, αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και γιατρός στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, και προσθέτει: «την περίοδο των γιορτών κυμαινόμασταν στους 25 με 35 ασθενείς. Βλέπαμε όμως ήδη από τότε, ότι η κατάσταση είχε αρχίσει λίγο λίγο να παίρνει την ανιούσα. Το ενδιαφέρον σε εκείνη  τη φάση ήταν ότι ξεκινήσαμε να νοσηλεύουμε ασθενείς όλων των ηλικιών, κοινωνικών προελεύσεων και από πολλές διαφορετικές περιοχές του λεκανοπεδίου. Εκεί αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι πια ευρεία, ότι η κατάσταση είχε αρχίσει να βράζει και ότι σύντομα θα οδηγούσε σε χειροτέρευση. Τώρα έχουμε φτάσει σχεδόν σε τριπλασιασμό νοσηλευόμενων.

Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με πηγές του newsit.gr ήδη τα νοσοκομεία της Αττικής λαμβάνουν ήδη εντολή να περιορίζουν στο ελάχιστο τα τακτικά χειρουργεία αλλά και τις επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι χώροι για covid ασθενείς αλλά και για να μην υπάρχουν προβλήματα ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις