Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιώργος Μπόμπολας: Από τις κατασκευές και τα δημόσια έργα στα Μέσα Ενημέρωσης

Γιώργος Μπόμπολας: Από τις κατασκευές και τα δημόσια έργα στα Μέσα Ενημέρωσης
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Έντονη προσωπικότητα και πνεύμα ανήσυχο, ο Γιώργος Μπόμπολας, αυτοδημιούργητος και ιδρυτής μιας οικονομικής αυτοκρατορίας, «έφυγε» πλήρης ημερών, αφήνοντας έντονο αποτύπωμα στον επιχειρηματικό κόσμο. «Έγραψε» ιστορία στον κατασκευαστικό και τον κλάδο των εκδόσεων, γι’ αυτό και οι τίτλοι μεγαλοεργολάβος και μεγαλοεκδότης, τον συνόδεψαν μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η μοίρα επεφύλαξε στον Γιώργο Μπόμπολα να γίνει ένας ισχυρός κατασκευαστής, όταν η επιθυμία του να εργαστεί στο Δημόσιο με το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού δεν υλοποιήθηκε, εξαιτίας ων πολιτικών του πεποιθήσεων. Εναλλακτικά, στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα κι όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η επιλογή του να ιδρύσει μια κατασκευαστική εταιρεία για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα που είχε σπουδάσει στο Πολυτεχνείο των Αθηνών, τον δικαίωσε.

Γιώργος Μπόμπολας: Η είσοδος στις κατασκευές

Εισήλθε στον τομέα των κατασκευών σε νεαρή ηλικία και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ξεχωρίσει. Το ξεκίνημα έγινε με την Τεχνοδομή και συνεχίστηκε με την Άκτωρ, το 1977.

Σταθμός στην επιχειρηματική του πορεία αποτέλεσε το 1999, όταν από συγχώνευση των εταιρειών Άκτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική δημιουργήθηκε η Ελλάκτωρ, ναυαρχίδα των επιχειρήσεων της οικογένειας Μπόμπολα. Στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και η οικογένεια Μπόμπολα, αποδεσμεύθηκε τελικά από την Ελλάκτωρ, η οποία ακολούθησε μια αναπτυξιακή πορεία με νέους μετόχους.

Κατά την περίοδο που βρισκόταν στην ακμή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, ο Γ. Μπόμπολας εισήλθε και στον τομέα των εκδόσεων. Το 1977, μαζί με τον Γιάννη Γιαννίκο εξέδωσαν τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια.

Εκεί όμως που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ήταν, όταν δημιούργησε τον Πήγασο, έναν εκδοτικό όμιλο με 100 περίπου επιχειρήσεις. Εξέχουσα θέση στον εκδοτικό Οίκο Πήγασο είχαν τα έντυπα Έθνος, Ημερησία, Goal News, Elle, Car & Driver, Ιδανικό Σπίτι, Cook Book, Αρμονία, Άστρα & Όραμα, TV Zapping, Close Up, καθώς και η εταιρεία Τηλέτυπος, ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού καναλιού ΜEGA και της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών «Άνωση».

Γιώργος Μπόμπολας: Οικογένεια κι επιχειρήσεις

Υπήρξε παντρεμένος «μια ζωή» με την Άννα, η οποία απεβίωσε το 2013. Για τον Γ. Μπόμπολα ήταν η ιδανική σύζυγος όπως εκμυστηρευόταν στον κύκλο του και όπως το απέδειξε όλα τα χρόνια που ζούσε, αποτελώντας το στήριγμά του και τη γυναίκα με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Φώτη, τη Μαρία, τον Λεωνίδα, καθώς και έξι εγγόνια.

Ο πατριάρχης Γ. Μπόμπολας ίδρυσε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία, την οποία σε κάποια στιγμή της ζωής του αποφάσισε να διανείμει στα παιδιά του. Έτσι, το 2015 παρέδωσε τα ηνία της Πήγασος Α.Ε. και του MEGA στο γιο του Φώτη, τον τομέα των περιοδικών στη Μαρία και τον κατασκευαστικό όμιλο στον Λεωνίδα. Μετά από διαδοχικές αλλαγές, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν συνδέονται με το όνομα Μπόμπολα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις