Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Γιώργος Παυλάκης: 3 φορές πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον – Μεταδίδεται σαν την ιλαρά

Κορονοϊός: Αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου για 12 μήνες για όσους νόσησαν βαριά

Σε αυξημένα επίπεδα θα παραμείνουν οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, σημείωσε ο γιατρός και καθηγητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ενώ αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Όμικρον.

Ο Γιώργος Παυλάκης σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι να βλέπουμε καθημερινά 100 νεκρούς από τον κορονοϊό, μέχρι τις γιορτές, ενώ τόνισε πως μπορεί να φτάσουμε τους 20.000 ακόμα και 21.000 περίπου νεκρούς στη χώρα μας, μέχρι το τέλος του χρόνου. «Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα.  Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής ανέφερε πως έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος και τόνισε πως είμαστε περίπου στο επίπεδο του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενο.

 

Επισήμανε πως ό,τι ανέφεραν οι επιστήμονες για την μετάλλαξη Δέλτα, ισχύει 2 ή 3 φορές παραπάνω για την Όμικρον και σημείωσε πως «όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων, θα σημειώνεται διασπορά του ιού, ακόμα και σε εμβολιασμένους».

«Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βαριά περιστατικά, ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην αναμνηστική δόση λέγοντας ότι ο καινούργιος εμβολιασμός προσθέτει στο επίπεδο των αντισωμάτων. Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει πως οι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν ακόμα και 4η δόση εμβολίου, καθώς ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός τους προσθέτει παραπάνω ανοσία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις