Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Γιορτή του Πατέρα 2021: Πώς καθιερώθηκε – Χρόνια πολλά στους μπαμπάδες

Γιορτή του Πατέρα 2021: Πώς καθιερώθηκε – Χρόνια πολλά στους μπαμπάδες

Η Γιορτή του Πατέρα τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, και έτσι, φέτος, η Γιορτή του Πατέρα “πέφτει” σήμερα, Κυριακή 20 Ιουνίου 2021.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ 2021: Στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται τον Ιούνιο, ενώ υπάρχουν και χώρες στο νότιο ημισφαίριο όπως η Αυστραλία, που γιορτάζουν την ημέρα του πατέρα τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η ημέρα του πατέρα είναι κινητή και γιορτάζεται πάντα τη τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Η πρώτη ιστορικά περίπτωση εορτασμού έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908.

Η Γιορτή τουτ Πατέρα διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον. Η γυναίκα ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα.

Έλαβε χώρα μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907. Είναι πιθανόν η Κλέιτον να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της ημέρας της μητέρας που έλαβε τόπο την ίδια χρονιά.

Η Κλέιτον διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή. Ο λόγος ήταν ότι επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά. Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον.

Η Ντοντ μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865).

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα. Ήταν άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γιορτή του Πατέρα σε διάφορα μέρη του κόσμου

Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες. Αυτός καθιέρωσε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή στην Αμερική.

Στην Αυστραλία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Από την άλλη, η Εκκλησία το γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος. Στην Ευρώπη έπαψε να είναι «ημέρα του πατέρα» αλλά «γιορτή του πατέρα» με αρχή από τη Γερμανία που συνδεόταν άμεσα με τη γιορτή της μπύρας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις