Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Γκίκας για lockdown: Όλα είναι στο τραπέζι – Την άλλη βδομάδα θα δούμε πτώση των κρουσμάτων (vid)

Γκίκας για lockdown: Όλα είναι στο τραπέζι – Την άλλη βδομάδα θα δούμε πτώση των κρουσμάτων (vid)
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την απόφαση να παραταθεί – κατά μία εβδομάδα – το lockdown, μίλησε το πρωί της Δευτέρας (1/3) στον ΑΝΤ1 ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Όπως σημείωσε, σημάδια αποκλιμάκωσης στην Αττική περιμένουμε τις επόμενες μέρες. 

Ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι το lockdown στην Αττική παρατάθηκε καθώς τα αποτελέσματα που περίμεναν στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, 15-17 ημέρες μετά από τα περιοριστικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονταν στην Αττική, δεν ήρθαν. Πάντως, επεσήμανε ότι «περιμένουμε μια αποκλιμάκωση (σ.σ. στα κρούσματα) μέσα στην επόμενη εβδομάδα». «Ελπίζουμε αυτή τη φορά να γίνει» τόνισε, σημειώνοντας ότι η επιτροπή διαθέτει ποιοτικά στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, μέχρι στιγμής. 

Click4more: Ράπτη για lockdown: Πιθανή παράταση ως την Καθαρά Δευτέρα – Δεν έχουμε δει την κορυφή της πανδημίας (vid)

Όσον αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του lockdown, ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι «όλα βρίσκονται στο τραπέζι». Εντούτοις, σημείωσε ότι η επιτροπή δεν συζητά για νέα μέτρα, αλλά για «παρεμβάσεις εστιασμένες, χειρουργικού τύπου», οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν την εφαρμογή των σχεδίων για άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως είναι το λιανεμπόριο και τα σχολεία. 

Στο «τραπέζι» τίθενται, όπως είπε «εστιασμένες έξυπνες λύσεις που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων». 

Ο καθηγητής Παθολογία επανέλαβε επίσης την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, προκειμένου παράλληλα με τους εμβολιασμούς, να μπορέσει να περιοριστεί η διασπορά του ιού. «Ο καθένας από εμάς είναι δυνητικός κίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις