Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Γκίκας Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Όμικρον: Σχεδόν 12.000 κρούσματα ημερησίως μετά τις γιορτές

Γκίκας Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Όμικρον: Σχεδόν 12.000 κρούσματα ημερησίως μετά τις γιορτές

Για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα και τη μετάλλαξη Όμικρον μίλησε ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως μετά τις γιορτές θα υπάρχει κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων εξαιτίας της νέας μετάλλαξης.

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως «είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε  τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα, αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει», καθώς όπως εξήγησε η μετάλλαξη Όμικρον είναι ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει όμως συμπτώματα απλού κρυολογήματος, «πάντα με βάση όσα αναφέρονται» πρόσθεσε. 

 

Ωστόσο, επεσήμανε πως το ίδιο δεν ισχύει για τα ανεμβολίαστα άτομα, καθώς η Όμικρον για εκείνους δεν θα είναι ήπια όπως είπε: «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς».

Σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων ανέφερε πως ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικά μέτρα μετά την πρωτοχρονιά και η Επιτροπή θα συζητήσει για αυτά στις 27 Δεκεμβρίου: «Τα μέτρα είναι αναλογικά με την πίεση που αισθάνεται το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αποσυμπίεσης. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις 3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα, την Δευτέρα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει. Η πίεση από την Όμικρον φαίνεται θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα στελέχη. Όμως μπορούμε να αποκλείσουμε μέτρα περιορισμού όπως να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά στην εστίαση».

Αναφέρθηκε και στα σχολεία λέγοντας πως εφαρμόζεται ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα παρακολούθησης και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τόσο έντονο τέστινγκ. Υπογράμμισε πως βρισκόμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας, ωστόσο το θέμα των σχολείων όπως είπε θα ξανασυζητηθεί.

Τέλος, έσπευσε να σημειώσει πως είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπερ-αρκετή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις