Πέμπτη, 9 Μαΐ
19oC Αθήνα

Γονείς σε αγώνα δρόμου για να προμηθευτούν τα self test από τα φαρμακεία

Γονείς σε αγώνα δρόμου για να προμηθευτούν τα self test από τα φαρμακεία

Την ώρα που τα self test τείνουν να εξαντληθούν στα φαρμακεία, μεγάλο μέρος των γονέων των μαθητών εμφανίζονται προβληματισμένοι για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα.

Το newsit.gr βρέθηκε σε φαρμακεία της Αττικής και μίλησε με φαρμακοποιούς και γονείς που δεν έκρυψαν την αγωνία τους για την ασφάλεια των παιδιών τους. Η κίνηση στα φαρμακεία είναι φυσιολογική σήμερα με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να προμηθεύονται τα 5 self test που δίνονται δωρεάν για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα.
“Κακώς ανοίγουν τα σχολεία” λένε στο newsit.gr αρκετοί γονείς που συνάντησε το newsit, με την κυρία Αννα, μητέρα δύο παιδιών στο δημοτικό, να τονίζει “Φοβόμαστε, ακούμε για την Όμικρον και πραγματικά αναρωτιόμαστε γιατί ανοίγουν τα σχολεία την Δευτέρα”.

Ο κύριος Βασιλης, πατέρας ενός 11χρονου κοριτσιού λέει στο newsit.gr: “Φοβάμαι που θα αρχίσουν πάλι τα σχολεία με τόσα κρούσματα”, αλλά υπογραμμίζει ότι “αν μείνουν τα παιδιά στο σπίτι, είναι πρόβλημα για την δουλειά μας. Είναι και αυτό ένα θέμα. Που θα τα αφήσουμε με τις δουλειές μας;”

Οι ουρές που σχηματίζονται έξω από τα φαρμακεία είναι κυρίως από πολίτες που θέλουν να υποβληθούν σε rapid test και όχι για τα self test τονίζουν οι φαρμακοποιοί.


“Έχουμε ουρές στα φαρμακεία, όταν έχουμε αργίες που λειτουργούν μόνο οι υπηρεσίες, δηλαδή τα λίγα φαρμακεία διημερεύσεων-διανυκτερεύσεων” επισημαίνει μιλώντας στο newsit.gr ο  αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές, ο οποίος τονίζει ότι “τις καθημερινές που είμαστε ανοιχτοί και οι 10.000, τότε “μοιράζεται” ο κόσμος. Όταν δίναμε παλιά τα self test, τα δίναμε σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δίνουμε μόνο σε 500.000, μόνο σε μαθητές και καθηγητές, άρα πολύ εύκολα μοιράζονται σε τρεις μέρες χωρίς ουρές”.

Και ο Κωνσταντίνος Κακονίκος, φαρμακοποιός στον Άγιο Δημήτριο εξηγεί, μιλώντας στο newsit.gr οτι οι γονείς διαρκώς τηλεφωνούν στο φαρμακείο για να ενημερωθούν.
“Έχει πάρα πολλή κίνηση και παρά το ότι το πρωί παραδώσαμε μια σημαντική ποσότητα ήδη έχει εξαντληθεί και είναι πολύ νωρίς. Συνολικά έχουμε 3 διανομές την ημέρα και περιμέναμε τη νέα τροφοδοσία”.


Υπάρχουν όμως και οι φαρμακοποιοί που δεν παρέλαβαν σήμερα το πρωί νέα self test μετά την εξαντλησή τους την Τετάρτη, πριν την ημέρα των Θεοφανείων. Ένας από αυτούς και ο Ηλίας Κατσόγιαννης, φαρμακοποιός στο Νέο Κόσμο.
“Δεν είχαμε καθόλου self test σήμερα το πρωί. Μας τελείωσαν την Τετάρτη το απόγευμα και δεν παραλάβαμε στην πρωινή διανομή. Και που ήρθαν γονείς εδώ στο φαρμακείο το πρωί, δεν είχαμε να διαθέσουμε. Ωστόσο ήρθαν στην δεύτερη διανομή και εξυπηρετήθηκαν οι γονείς. Δεν μας ενημερώνουν για το πότε θα μας στείλουν αυτοδιαγνωστικά τεστ”, καταλήγει ο κύριος Κατσόγιαννης.
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ αφορούν σε παιδιά που είναι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, αλλά και στους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, από 10 έως 21 Ιανουαρίου.

Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις