Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Guardian: Μετά τα ποντίκια και τα φίδια, ο χειμώνας απειλεί τους μετανάστες στην Ελλάδα

μετανάστες

Τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα (ιδίως στα hot spot στη Μόρια και τη Σάμο) φέρνει ξανά, μέσα από ένα άρθρο του, στην επιφάνεια ο Guardian. Τις συνθήκες διαβίωσης που θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολη για τους μετανάστες εξαιτίας του χειμώνα.

«Οι μετανάστες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κρίση λόγω χειμώνα μετά τις περικοπές στο δημόσιο τομέα» είναι ο τίτλος του άρθρου στον Guardian. Ενός άρθρου που ξεκινά με τις περικοπές που έγιναν στο δημόσιο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα έχει σακατευτεί από τις περικοπές στο δημόσιο που επιβλήθηκαν από τα προγράμματα διάσωσης της χώρας, λέει στην εφημερίδα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Φιλίπ Λεκλέρκ.

«Ευρωβουλευτές κατηγορούν το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες μένουν σε άθλια στρατόπεδα και κινδυνεύουν σωματικά και ψυχικά», γράφει ο Guardian. Ο Λεκλέρκ θεωρεί πως η «απόλυτα νόμιμη» -όπως τη χαρακτήρισε- πολιτική της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της κρίσης είχε απρόβλεπτες συνέπειες στο μεταναστευτικό. Μόλις λίγες μέρες πριν η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε την Ελλάδα να λάβει άμεσα μέτρα για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τους 11.000 ανθρώπους που ζουν σε βρώμικα και καθόλου ασφαλή hotspot στη Σάμο και τη Λέσβο.

Ο Guardian κάνει ειδική αναφορά στον καταυλισμό της Σάμου, όπου 4.000 άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ. Ο αριθμός αυτός, σημειώνεται στο άρθρο, είναι έξι φορές πάνω από τη χωρητικότητα του καταυλισμού.

«Οι νεοαφιχθέντες οδηγούνται σε λεπτές σκηνές, σε απότομες πλαγιές γύρω από τους καταυλισμούς, δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό ή τουαλέτες. Μέσα στους καταυλισμούς, οι χαλασμένες τουαλέτες και τα σπασμένα ντους σημαίνουν ότι οι άνθρωποι ζουν δίπλα στα λύματα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίζουν τα φίδια και τους αρουραίους και να τρέφονται από τα σκουπίδια», τονίζει η εφημερίδα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα υπουργεία είναι ανίκανα να συντονιστούν ή να δαπανήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να βοηθήσουν τους αιτούντες άσυλο. «Η Ε.Ε. έχει χορηγήσει 1,6 δισ. ευρώ από το 2015, αλλά τουλάχιστον τα 554 εκατ. ευρώ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές» αναφέρει το δημοσίευμα.

Κατά τον Guardian «οι Βρυξέλλες υποψιάζονται ότι το υπουργείο Άμυνας, υπό τον Πάνο Καμμένο του εθνικιστικού δεξιού κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν δίνει προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων. Το υπουργείο, ένα από τα σημαντικότερα της κυβέρνησης, που συμμετέχει στην επίβλεψη των προσφυγικών καταυλισμών, βρίσκεται στο επίκεντρο φημολογίας για κακοδιαχείρηση κοινοτικών κονδυλίων, ισχυρισμούς τους οποίους απορρίπτει ως fake news».

Η Ελλάδα φιλοξενεί 67.100 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί απότομα οι ροές από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Κριστόφ Μπορόφκσι από τον Frontex, ο αριθμός των καταγεγραμμένων παράνομων διελεύσεων από τα βόρεια σύνορα έχει τριπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι περισσότεροι από εκείνους που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο είναι Τούρκοι που θέλουν να γλιτώσουν από τις πολιτικές διώξεις. Μέχρι τον Οκτώβριο, οι καταγεγραμμένες αφίξεις Τούρκων εκτοξεύτηκαν από τις 6.500 πέρυσι, σις 18.700, σύμφωνα με τον Frontex. Όλο και πιο πολλοί Σύροι και Ιρακινοί εντάσσονται στις ροές καθώς «κυκλοφορεί» το… νέο πως είναι πιο εύκολο να περάσει κανείς από τα χερσαία σύνορα.

Πηγή: Guardian

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις