Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Halloween: Τρεις ταινίες που πρέπει να δείτε απόψε

Halloween

Απόψε το βράδυ γιορτάζεται το Halloween! Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να τιμήσετε αυτήν την γιορτή παρακολουθώντας 3 καλτ ταινίες τρόμου.

Το Halloween γιορτάζεται πάντα την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου. Τότε, τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά. Ενέργεια γνωστή ως “trick or treat” («φάρσα ή κέρασμα»).

Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις Ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά (απόκριες τρόμου). Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα. 

Το Halloween δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να κάνετε από το να δείτε τρεις καλτ ταινίες για την γιορτή αυτή, που έγραψαν ιστορία.

Χόκους Πόκους

https://www.youtube.com/watch?v=2UUMsInka2s

Το Χόκους Πόκους είναι αμερικανική κωμωδία τρόμου και φαντασίας παραγωγής 1993. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Κένι Ορτέγκα και το σενάριο έγραψαν οι Μικ Γκάρι, Ντέιβιντ Μ. Έβανς και Νιλ Κάθμπερτ. Πρωταγωνιστούν οι Μπετ Μίντλερ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κάθι Νάτζιμι, Όμρι Κατζ, Θόρα Μπερτς και Βινέσα Σο. Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός έφηβου, του Μαξ που άθελά του ανασταίνει τρεις μάγισσες, τις Αδερφές Σάντερσον. Τώρα ο Μαξ πρέπει να ρισκάρει την ίδια του τη ζωή. Καλείται να προστατέψει την αδερφή του και να νικήσει τις μάγισσες. Όλα αυτά με τη βοήθεια μιας συμμαθήτριάς του, ενός φιλικού ζόμπι και μιας απέθαντης, ομιλούσας μαύρης γάτας.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 16 Ιουλίου 1993 και έλαβε μικτά σχόλια από τους κριτικούς. Με το πέρασμα του χρόνου όμως και την προώθηση του Halloween, το Χόκους Πόκους έχει θεωρηθεί καλτ.

Με προϋπολογισμό 28.000.000 δολάρια, το Χόκους Πόκους έκανε άνοιγμα με 8,1 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανό box office έφτασαν τα 38,5 εκατομμύρια δολάρια.

Φήμη κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2014, η οποία έλεγε ότι μόνο η Disney έχει βάλει μπροστά την ανάπτυξη μιας συνέχειας. Επίσης οι Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και Κάθι Νάτζιμι έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να επαναλάβουν τους ρόλους τους. Ωστόσο, η Disney μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κάποια δήλωση.

Η Νύχτα με τις Μάσκες

Η Νύχτα με τις Μάσκες (αγγλικός τίτλος Ηalloween) είναι μία αμερικανική ταινία τρόμου, γυρισμένη το 1978 στο Χάντονφιλντ του Ιλινόις. Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν ‘The Babysitter Murders’. Ήταν από τα πιο επιτυχημένα δείγματα κινηματογραφικών ταινιών είδους “slasher”. Σκηνοθέτης είναι ο Τζον Κάρπεντερ και πρωταγωνιστές οι Ντόναλντ Πλέζανς ως Δρ. Σαμ Λούμις, Τζέιμι Λι Κέρτις ως Λόρι Στρόουντ, και ο Νικ Κάστλ ως Μάικλ Μάγιερς.

Η ταινία επικεντρώνεται στην απόδραση του Μάγιερς από το ψυχιατρείο και στην προσπάθεια του Δρ. Λούμις να τον σταματήσει. Η Νύχτα Με Τις Μάσκες γυρίστηκε με έξοδα μόλις 325,000 δολαρίων. Έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία, και μία από τις πιο επιτυχημένες ανεξάρτητες παραγωγές όλων των εποχών. Δημιουργήθηκαν άλλα 7 sequels που όμως δεν είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία. Το 2007, ξαναγυρίστηκε από τον Ρομπ Ζόμπι.

Το 2006 η Νύχτα με τις Μάσκες επιλέχθηκε να διατηρηθεί στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Κογκρέσου με αιτία ότι είναι πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Η υπόθεση έχει ως εξής… Στις 31 Οκτωβρίου του 1963, ο εξάχρονος Μάικλ Όντρει Μάγιερς μαχαιρώνει την αδερφή του Τζούντιθ μέχρι θανάτου στο σπίτι τους, που βρίσκεται στο Χάντονφιλντ του Ιλινόις. Από δω και στο εξής, ο ψυχίατρος Δρ. Σαμ Λούμις αναλαμβάνει την φροντίδα του.

Κάσπερ το Φαντασματάκι

Ο Κάσπερ δημιουργήθηκε το 1930 από τους Seymour Reit και Joe Oriolo ξεκινώντας αρχικά σαν μια ιδέα για παιδικό βιβλίο η οποία δεν πέτυχε.

Στην ταινία του Κάσπερ (1995) το υποτιθέμενο πατρικό του σπίτι ήταν η ιστορική έπαυλη Schroeppel στην Νέα Υόρκη που αποτελεί ιστορικό μνημείο. Μάλιστα, λέγεται ότι πίσω από την ιστορία για το θάνατο του Κάσπερ, όπως παρουσιάζόταν στην ταινία, κρυβόταν η ιστορία του θανάτου του δωδεκάχρονου γιου της οικογένειας Schroeppel. Ο έφηβος ονομαζόταν Κάσπερ και πνίγηκε, ενώ λεγόταν ότι στοίχειωσε το πατρικό του που τελικά έγινε ιστορικό μνημείο της Νέας Υόρκης, όπως δηλαδή έκανε και ο αξιαγάπητος Κάσπερ στην ταινία.

Μετά την εισπρακτική επιτυχία της ταινίας, ακολούθησε άλλη μία και πολλές σειρές κινουμένων σχεδίων, όχι όμως με την ίδια επιτυχία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις