Σάββατο, 24 Φεβ.
14oC Αθήνα

Η SOCEUR δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στέλνει Seals και Marines σε μόνιμη βάση

Η SOCEUR δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στέλνει Seals και Marines σε μόνιμη βάση

Την πιο ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης έλαβαν οι Ελληνικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου από την Αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (Special Operations Command Europe – SOCEUR), η οποία αποφάσισε να στέλνει επίλεκτες ομάδες στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα σε ημιμόνιμη ή ακόμα και μόνιμη βάση.

Ομάδες όπως αυτές των US Navy Seals, της κορυφαίας ίσως Μονάδας Special Operators του ΝΑΤΟ αλλά και Στελέχη από άλλες επίλεκτες Μονάδες και Σχηματισμούς, όπως οι US Marines, οι οποίοι θα έρθουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert, η SOCEUR φαίνεται πλέον να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο για ημιμόνιμη ή ακόμα και για μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα σημαντικού αριθμού Αμερικανών Special Operators, όπως βατραχάνθρωποι Seals και Πεζοναύτες από τους US Marines, με προοπτική σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Αυτή η απόφαση αποτελεί ταυτόχρονα μια μεγάλη ευκαιρία για συστηματική και σε βάθος χρόνου συνεργασία με τους επίλεκτους Έλληνες κομάντος οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει άλματα και δικαίως έχουν πλασαριστεί στην «αφρόκρεμα» των Μονάδων Special Forces της Συμμαχίας.

Εντός μάλιστα των επόμενων ημερών αναμένονται τελικές αποφάσεις με τους Αμερικανούς Επιτελείς της SOCEUR να συνεδριάζουν στη Στουτγκάρδη όπου εδρεύει το Στρατηγείο των US Special Forces στην Ευρώπη, να βάζουν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και όλα να δείχνουν ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» για τις επόμενες κινήσεις.

Άλλωστε η MDCA, η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ήδη προβλέπει την παρουσία Αμερικανικών Special Units στη Σούδα. Η διάθεση των Αμερικανών για μόνιμη παρουσία SOF στην Ελλάδα είναι πλέον κάτι παραπάνω από δεδομένη, όπως έχει προκύψει από τις επαφές μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και των Αμερικανών Επιτελών όχι μόνο της Special Operations Command Europe με έδρα το Ramstein στη Γερμανία αλλά συνολικά των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και αυτό καταδεικνύεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα τελευταία χρόνια από την παρουσία των κορυφαίων Αμερικανικών Special Forces στην Ελλάδα η οποία είναι όλο και πιο έντονη με συμμετοχή σε μια σειρά συνεκπαιδεύσεων με Ελληνικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Αλλά και σε μεγάλες ασκήσεις όπως η «ORION 23», η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο σε ολόκληρο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο ταυτόχρονα με την αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23». Οι «βάτραχοι» του US Navy είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι το πολύ υψηλό επίπεδο των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ σε πολύ απαιτητικά επιχειρησιακά σενάρια σε αέρα και έδαφος και ειδικά σε αμφίβιες συνεργασίες.

ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ και το νεοσύστατο Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων απέδειξαν στους Αμερικανούς ότι δίκαια συμπεριλαμβάνονται στην «ελίτ» των Συμμαχικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με κορυφαία απόδειξη την άριστη επιχειρησιακή αξιολόγηση από το Allied Special Operations Command (SOFCOM).

Ενώ το επόμενο διάστημα και νέα επιχειρησιακή αξιολόγηση τόσο στη νεοσύστατη Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και συνολικά σε επίπεδο Διοίκησης του Ελληνικού Special Operation Compοnent Command.

Και μπορεί το ΕΤΑ και η Ζ’ ΜΑΚ να αποτελούν Μονάδες με σημαντικό «αποτύπωμα» στον χώρο των SOF του ΝΑΤΟ ειδικά τα τελευταία χρόνια όμως και το ΤΝΕΕ που μετρά ελάχιστο χρόνο ζωής και μόνο εντός της ΔΕΠ κατάφερε να ολοκληρώσει την πρόσφατη αξιολόγηση αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις στους εξειδικευμένους αξιωματικούς-αξιολογητές της Συμμαχίας.

Επίκεντρο της μόνιμης παρουσίας των επίλεκτων Αμερικανών στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει η «φωλιά» των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, το ΚΕΕΔ Στρατόπεδο «Καλίνσκη» στη Νέα Πέραμο. Οι σημαντικές άλλωστε εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο εντός του στρατοπέδου όσο και στο Πεδίο Βολής αλλά και εκπαίδευσης πλέον στο κοντινό Καντήλι έχουν μετατρέψει το ΚΕΕΔ σε ένα σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών.

Το τελευταίο μάλιστα έργο, το οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε, αφορά την κατασκευή καινούργιου σύγχρονου λιμενοβραχίονα και συναφών εγκαταστάσεων που δίνουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγάλου αριθμού σκαφών αμφίβιας κρούσης, με τα οποία άλλωστε επιχειρούν τόσο οι Seals όσο και οι Έλληνες Αμφίβιοι κομάντος σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Ταυτόχρονα η ταχύτητα και ευελιξία που προσφέρει η ΔΕΠ στη χρήση εναέριων μέσων με τη σύσταση της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων αποτελεί ένα ακόμα δέλεαρ στους Αμερικανούς για σταθερά μόνιμη συνεργασία με τα Στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου η οποία πλέον διαθέτει και το δικό της καινούργιο υπερσύγχρονο κτίριο με αυτόνομο Κέντρο Επιχειρήσεων και δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης σε real time χρόνο σεναρίων και αποστολών σε κάθε γωνιά του Ελλαδικού χώρου.

Πηγή: onalert.gr / Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις