Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη «εξαφάνισε» Πάρνηθα, Υμηττό και θάλασσα – Άλλη πόλη η Αθήνα, πότε υποχωρεί το φαινόμενο

Η αφρικανική σκόνη «εξαφάνισε» Πάρνηθα, Υμηττό και θάλασσα – Άλλη πόλη η Αθήνα, πότε υποχωρεί το φαινόμενο

Καλυμμένη από ένα πέπλο αφρικανικής σκόνης ξύπνησε η Αθήνα, όπως και πολλές περιοχές της χώρας. Ο ορίζοντας έχει εξαφανιστεί και την θέση του έχει πάρει ένα πυκνό σύννεφο σκόνης.

Οι Αθηναίοι νομίζουν ότι έχουν ξυπνήσει σε μια άλλη πόλη, καθώς η αφρικανική σκόνη έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο. Όλα είναι θολά και μπορεί κανείς μακριά μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα. 

Η Πάρνηθα, ο Υμηττός και η θάλασσα έχουν εξαφανιστεί. Η Ακρόπολη και άλλα σημεία στο κέντρο της Αθήνας ίσα ίσα που αχνοφαίνονται.

Καταστάσεις πραγματικά πρωτόγνωρες για όλους, αφού ακόμα και οι παλαιότεροι δεν θυμούνται να έχουν ζήσει ανάλογο περιστατικό με την αφρικανική σκόνη.

 

Οι εικόνες από διάφορες περιοχές της Αττικής το πρωί της Τετάρτης είναι χαρακτηριστικές.

Ανάλογες εικόνες έρχονται και από τη Θεσσαλονίκη όπου και εκεί η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τα πάντα.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί ως και το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου θα αρχίσει να υποχωρεί η σκόνη και να καθαρίζει η ατμόσφαιρα. Αύριο Πέμπτη (25.04.2024) τα πράγματα αναμένεται να είναι πολύ καλύτερα.

Η αφρικανική σκόνη, με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι’ αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα χθες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με την αφρικανική σκόνη να ταλαιπωρεί την Αθήνα αλλά και περιοχές της Περιφέρειας, όπως Κρήτη και Καλαμάτα την ώρα που η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές θύμιζε κατακαλόκαιρο.

Η αφρικανική σκόνη σκέπασε αρκετές περιοχές, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους.

Στην Πάτρα καταγράφηκαν χθες εντυπωσιακές διαφορές σε θερμοκρασία και υγρασία στους δύο σταθμούς του Εργαστηρίου Φυσικής της ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Χθες στις 12:00 το μεσημέρι η θερμοκρασία στο Ρίο μετρήθηκε στους 20,3 βαθμούς Κελσίου με σχετική υγρασία 54,9%. Την ίδια στιγμή, ο σταθμός στο Κουκούλι (μέσα στην πόλη της Πάτρας) έδειξε 30,1 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 22,2

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις