Πέμπτη, 23 Μαΐ
29oC Αθήνα

Η δραματική ιστορία πίσω από έναν παρ’ ολίγον πλειστηριασμό

πλειστηριασμός

Η οικογένεια Λημναίου έχασε τα πάντα σε μια νύχτα.
Η φωτιά κατέστρεψε σπίτι και επιχείρηση και στέρησε τον πατέρα της οικογένειας.
Οι προσπάθειες για διακανονισμό και η παρέμβαση Γεωργιάδη.
Εικόνες από το σπίτι της οικογένειας στον Μαραθώνα που λαμπάδιασε σε μια νύχτα.

Μια κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας όπου η πρώτη και μοναδική κατοικία μιας οικογένειας θα έβγαινε σε πλειστηριασμό έγινε η αφορμή να αποκαλυφθεί το δράμα που ζει αυτή η οικογένεια. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις και προκάλεσε το ενδιαφέρον του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος παρενέβη και ανεστάλλη ο πλειστηριασμός.

Μιλώντας στο newsit.gr, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Διάβασα για τις διαμαρτυρίες για τον πλειστηριασμό για τον πυροπαθή. Ζήτησα από την Ένωση Τραπεζών να επανεξεταστεί το ζήτημα διότι ήταν βαθιά κοινωνικό. Εξέτασε γρήγορα η Ένωση με την τράπεζα αν όντως αυτά είναι πραγματικά περιστατικά. Διαπιστώθηκε ότι είναι είναι αληθινά περιστατικά κι ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ένας καλοπληρωτής. Η οικογένειά του βρέθηκε σε αδυναμία μετά την καταστροφή. Υπό την έννοια αυτή η τράπεζα αποφάσισε να αναστείλει τον πλειστηριασμό».

Αληθινό δράμα πίσω από τον παρ’ ολίγον πλειστηριασμό – Το newsit.gr στο σπίτι της οικογένειας

Στο σπίτι που παρ’ ολίγον σήμερα να βγει σε πλειστηριασμό βρέθηκε το newsit.gr. Το σπίτι ανήκει στην οικογένεια της Ιωάννας Λημναίου, η οποία είδε ξαφνικά τον Απρίλιο του 2018, τη ζωή της να αλλάζει. Η οικογένεια Λημναίου διατηρούσε στον Μαραθώνα ένα κατάστημα με είδη δώρων. Στο ίδιο κτίριο στεγαζόταν και το σπίτι τους. Η οικογένεια, δηλαδή ο πατέρας της Ιωάννας Λημναίου, Μιχάλης και ο αδελφός της Μανώλης εργάζονταν στην οικογενειακή επιχείρηση.

Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010, ξεκίνησαν και τα προβλήματα. Σύντομα οι πωλήσεις έπεσαν και τα χρέη άρχισαν να πνίγουν την οικογένεια η οποία προσέφυγε σε τραπεζικό δανεισμό. Μάταια προσπάθησαν να διατηρήσουν ανοικτό το κατάστημά τους. Τελικά, το 2014 έκλεισαν την επιχείρηση και σταμάτησαν να αποπληρώνουν το δάνειο.

Όμως τα προβλήματα δεν θα τελείωναν εκεί. Τέσσερα χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2018, το σπίτι στο οποίο ζούσε η Ιωάννα με τον σύζυγο και την κορούλα τους, οι γονείς της, αλλά και ο αδελφός άρπαξε φωτιά. Μαζί και ο χώρος του καταστήματος. “Η φωτιά” περιγράφει η ίδια στο newsit.gr, “ξεκίνησε από σόμπα” στο δωμάτιο του πατέρα της. Ο τότε 71 ετών Μιχάλης Λημναίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα και λίγο αργότερα πέθανε.

Μετά την τραγωδία, η οικογένεια έμεινε για κάποιο διάστημα σε σπίτια φίλων, ενώ κάτοικοι του Μαραθώνα τη βοήθησαν να σταθεί ξανά στα πόδια της. “Έφερναν μπογιές, έφτιαχναν πράγματα”, λέει με ευγνομωσύνη για τους γείτονές της στο newsit.gr.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός του newsit.gr στο σπίτι της οικογένειας στον Μαραθώνα αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα. Ακόμη σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την τραγωδία μέρη του οικήματος παραμένουν σε άσχημη κατάσταση. Οι συγκλονιστικές εικόνες δεν αφήνουν περιθώρια για την παραμικρή αμφισβήτηση. Η οικογένεια Λημναίου προσπαθεί ακόμη να βρει ζωή μέσα στ’ αποκαΐδια.

Η θηλιά της τράπεζας

Κι ενώ όλα έδειχναν να επιστρέφουν σε μια τρόπον τινά κανονικότητα, θα ερχόταν το τελειωτικό χτύπημα. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το δράμα της οικογένειας θα είχε συνέχεια. Η Ιωάννα Λημναίου θα λάμβανε τον Φεβρουάριο του 2019 ένα έγγραφο το οποίο την ενημέρωνε ότι το σπίτι τους βγαίνει σε πλειστηριασμό. Ήταν το μοναδικό ακίνητο της οικογένειας και είχε μπει υποθήκη ώστε να πάρουν προ εννέα ετών εκείνο το επιχειρηματικό δάνειο.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η Ιωάννα, ο σύζυγός της και ο αδελφός της μένουν άνεργοι. “Προσπαθήσαμε για διακανονισμό” λέει στο newsit.gr. Με παράπονο περιγράφει στην κάμερα ότι η τράπεζα δεν δέχθηκε. “Προσπαθήσαμε να κάνουμε επαφή με την τράπεζα, μιλήσαμε με τους αρμόδιους φορείς του κράτους, αποδείξαμε ότι έχουμε αδυναμία πληρωμής και μας είπαν ότι ο πλειστηριασμός σταμάτησε” εξηγεί και προσθέτει ότι δεσμεύτηκαν πως τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019 δεν θα προχωρούσε καμιά διαδικασία πλειστηριασμού.

Ξαφνικά κι ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου η οικογένεια πήγε στην τράπεζα για διακανονισμό, η Ιωάννα Λημναίου πληροφορείται ότι το σπίτι της βγαίνει στο σφυρί. “Λίγες ημέρες μετά, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, με κάλεσαν και με ενημέρωσαν ότι δεν μπορώ να κάνω διακανονισμό κι ότι θα γίνει πλειστηριασμός”, περιγράφει με την αγωνία εμφανή στο πρόσωπό της. “Το ΠΑΜΕ ήρθε μαζί μας σε επαφή και προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει, όπως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία έστειλε εξώδικα στους αρμοδίους“. Χαμογελαστή πια η Ιωάννα Λημναίου, μετά τη ματαίωση του πλειστηριασμού με την παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη, δηλώνει αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις