Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη… soft power

Μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη soft power (ήπια ισχύ) κατατάσσει την Ελλάδα το βρετανικό περιοδικό Monocle. Στην ίδια λίστα υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία, η Νότια Κορέα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και ο Καναδάς.

Παρά την πανδημία, η Ελλάδα παραμένει στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με το Monocle και επισημαίνει ότι επιστράτευσε την ενεργητική διπλωματία για ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην ένατη θέση παγκοσμίως και οι θετικές παρατηρήσεις αφορούν εκτός από την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά στον επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία και την αντιστροφή του brain drain.

«Ένα έθνος που τα πάει καλά, κόντρα στις προσδοκίες», είπε ο τίτλος του βρετανικού περιοδικού για την Ελλάδα. Ως ορόσημο της ήπιας ισχύος της χώρας καταγράφονται, μάλιστα, τα νησιά της, παρά το «χτύπημα» που υπέστη ο τουρισμός λόγω κορονοϊού.

Για την ελληνική οικονομία, το περιοδικό σημειώνει πως «η εκλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδει ήδη καρπούς», ενώ αναφέρεται συμβολικά στην επιλογή του Στηβ Βρανάκη, πρώην επικεφαλής του δημιουργικού εργαστηρίου της Google, τον οποίο ο πρωθυπουργός όρισε ως επικεφαλής του δημιουργικού της κυβέρνησης για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Οι συντάκτες υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε πτώση της ανεργίας το 2020, με κλάδους όπως αυτός της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης να καταγράφουν ανοδικές τάσεις, ενώ σημειώνεται ότι «η Αθήνα βλέπει τους νέους της να επιστρέφουν από το εξωτερικό, με στόχο να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους στα πάτρια εδάφη».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, στο άρθρο επισημαίνεται πως οι διεκδικήσεις της Τουρκίας για τα αποθέματα φυσικού αερίου και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποίησαν αποτελεσματικά την ελληνική διπλωματία. Γίνεται χαρακτηριστικά αναφορά στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Κύπριο και τον Ισραηλινό ομόλογό του και αξιωματούχους της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως δύναμης ήπιας ισχύος από το περιοδικό έχει ως αποτέλεσμα αναφορές και σε συμβολικές κινήσεις για την τόνωση του διεθνούς προφίλ της χώρας. Η πλέον χαρακτηριστική είναι η απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας τιμής ένεκεν στον Τομ Χανκς και τη σύζυγό του, Ρίτα Γουίλσον. Όπως επισημαίνεται από τους συντάκτες, «αυτή ήταν μια πραγματικά έξυπνη κίνηση: το 2018, το ζευγάρι αποφάσισε να συγκεντρώσει χρήματα για να στηρίξει τα θύματα της φωτιάς στο Μάτι. Οι ελληνικές αρχές ανταπέδωσαν την γενναιοδωρία με την ελληνική υπηκοότητα. Μια απόφαση που έφερε αποτελέσματα, με τον Χανκς να μιλά με πολύ εγκωμιαστικά λόγια για την Ελλάδα κατά την ομιλία του στα Golden Globes τον Ιανουάριο».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι οι συντάκτες του περιοδικού τονίζουν πως η φετινή επιλογή της λίστας των χωρών με τη μεγαλύτερη ήπια ισχύ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, δεδομένου πως η πανδημία δημιούργησε συνθήκες εσωστρέφειας με τα κλειστά σύνορα.

Επίσης, ορισμένες κρίσιμες παράμετροι για την αξιολόγηση, όπως τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς – 18 για την Ελλάδα, περισσότερα από πολλές εκ των υπολοίπων χωρών της λίστας – υπέστησαν σοβαρό πλήγμα από την υστέρηση του τουρισμού.

Ακόμη και ο αριθμός των μεταλλίων μιας χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες – ένας ακόμη δείκτης μέτρησης της ήπιας ισχύος – έλειψε από την αξιολόγηση, λόγω της αναβολής των Αγώνων του Τόκυο που προκάλεσε η πανδημία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Προς άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια – Τα ενθαρρυντικά στοιχεία από το λιανεμπόριο

Προς άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια – Τα ενθαρρυντικά στοιχεία από το λιανεμπόριο

Όπως όλα δείχνουν, Γυμνάσια και Λύκεια θα ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου, εάν φυσικά το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Τι θα συζητηθεί στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
Σχολεία: Η ημερομηνία που κερδίζει έδαφος για γυμνάσια και λύκεια – Οι σκέψεις για την εστίαση

Σχολεία: Η ημερομηνία που κερδίζει έδαφος για γυμνάσια και λύκεια – Οι σκέψεις για την εστίαση

Ανησυχία για το κατά πόσο θα τηρήσουν τα μέτρα οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Ο δείκτης θετικότητας φέρνει αισιόδοξα μηνύματα. Ανάσα για την αγορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Τι θα γίνει με την εστίαση.
Στάη για καταγγελία Μπεκατώρου: Όλοι ξέραμε ότι αυτά συνέβαιναν – Μου έχει τύχει και εμένα

Στάη για καταγγελία Μπεκατώρου: Όλοι ξέραμε ότι αυτά συνέβαιναν – Μου έχει τύχει και εμένα

Για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μίλησε η Έλλη Στάη. ... Διαβάστε περισσότερα
Επιφυλάξεις από τους πρυτάνεις για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Επιφυλάξεις από τους πρυτάνεις για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων, επιπτώσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια και αδυναμία κάλυψης των ακαδημαϊκών αναγκών και των γνωστικών προϋποθέσεων των πανεπιστημιακών τμημάτων συνεπάγεται το νέο ... Διαβάστε περισσότερα
Παγώνη: Δέχθηκα πρόταση 14.000 ευρώ το μήνα για να δουλέψω στη Σαουδική Αραβία

Παγώνη: Δέχθηκα πρόταση 14.000 ευρώ το μήνα για να δουλέψω στη Σαουδική Αραβία

Δεν υπάρχει σύγκριση αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας και τις οικονομικές αποδοχές γιατρών και νοσηλευτών που δουλεύουν στην Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία. Αυτό επιβεβαιώνει ... Διαβάστε περισσότερα