Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Η Ελλάδα επιδιώκει να αγοράσει από τις ΗΠΑ 49 ελικόπτερα Black Hawk για Στρατό Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία

Η Ελλάδα επιδιώκει να αγοράσει από τις ΗΠΑ 49 ελικόπτερα Black Hawk για Στρατό Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία

Την αγορά 49 αμερικανικών ελικοπτέρων γενικής χρήσης τύπου UH-60M Black Hawk για τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία προωθεί με γοργούς ρυθμούς το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα προϋπολογισμού περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως πληροφορείται το OnAlert.gr, το περασμένο Σαββατοκύριακο η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) διατύπωσε, με την αποστολή Letter of Request (LOR) επίσημο αίτημα ενδιαφέροντος στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για την προμήθεια 35 ελικοπτέρων τύπου UH-60M Black Hawk, προϋπολογισμού 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα 31 Black Hawk προορίζονται για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς ενώ τα υπόλοιπα 4 θα διατεθούν στη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Επίσης, τις επόμενες ημέρες, έχει δοθεί εντολή από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου στη ΓΔΑΕΕ να διατυπωθεί και δεύτερο επίσημο αίτημα με την αποστολή LOR που θα αφορά στην απόκτηση άλλων 14 ελικοπτέρων για την Πολεμική Αεροπορία.

Το κόστος της συγκεκριμένης προμήθειας υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων αναμένεται να απασχολήσει την συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 5/4/2023. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αγορά των Black Hawk καθώς και η τελική αμερικανική προσφορά για τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς μέσω της αποστολής Letter of Acceptance (LOA).

Πηγή: OnAlert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις