Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η εμβληματική Βίλα Ιόλα μετατρέπεται σε σπίτι πολιτισμού!

Η εμβληματική Βίλα Ιόλα μετατρέπεται σε σπίτι πολιτισμού!

Ύστερα από 33 χρόνια, η βίλα είχε φιλοξενήσει αμύθητης αξίας έργα τέχνης και αποτέλεσε οικία του σπουδαίου γκαλερίστα, Αλέξανδρου Ιόλα, πρόκειται να μετατραπεί σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων!

Η Βίλα Ιόλα στην Αγία Παρασκευή ανήκε στον παγκοσμίου φήμης γκαλερίστα με τεράστια αποδοχή στον χώρο της τέχνης, Αλέξανδρο Ιόλα, που μεσουρανούσε στον χώρο της τέχνης τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Μετά τον θάνατο του Ιόλα το 1987, η εμβληματική βίλα εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε. Ήταν ένα πραγματικό κόσμημα στην ευρύτερη περιοχή, οι τοίχοι ήταν από μάρμαρο, οι πόρτες από χρυσάφι και στέγαζε περισσότερα από 10.000 έργα τέχνης!

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Ζορμπάς, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», ήδη εγκρίθηκε η μελέτη που είχε δημοπρατηθεί πριν από δύο χρόνια και τις επόμενες μέρες αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.

«Έχουμε κάποια χρήματα, αλλά το έργο είναι πολύ δαπανηρό, θα κοστίσει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια, και η μελέτη γύρω στις 400.000. Ο αύλειος χώρος είναι γύρω στα έξι στρέμματα, θα χρειαστεί ξεχωριστή μελέτη. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στο 1,5 εκατομμύριο που έχει περισσέψει από τη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα θα τα αναζητήσουμε μέσω ΕΣΠΑ και από το Υπουργείο Πολιτισμού τα επόμενα χρόνια.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Έχουμε υπολογίσει ότι θα χρειάζονται τουλάχιστον 400.000 -500.000 ευρώ τον χρόνο για συντήρηση. Αυτά τα χρήματα θα εισπράττονται από το κοινό που θα χρησιμοποιεί τη βίλα, δεν μπορεί να επιφορτιστεί ο δήμος ένα τόσο μεγάλο ποσό».

Τα έργα για την ανακαίνιση της βίλας Ιόλα και την μετατροπή της σε χώρο πολιτισμού αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις