Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Η φαρμακευτική κάνναβη «ήρθε» στη Βόρεια Ελλάδα: Από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου η πρώτη συνταγή

Η φαρμακευτική κάνναβη «ήρθε» στη Βόρεια Ελλάδα: Από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου η πρώτη συνταγή
Φωτογραφία: Reuters

Από το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου εκδόθηκε σήμερα Τρίτη (05.04.2024) η πρώτη συνταγή για φαρμακευτική κάνναβη στη Θεσσαλονίκη. Το πράσινο φως στη χώρα μας είχε ανάψει από το 2022, αλλά δεν υπήρχαν νόμιμα φάρμακα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, η πρώτη συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης είναι για ασθενή με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, ο οποίος δεν κατάφερε να ανακουφιστεί από τις συμβατικές θεραπείες.

Με τη συγκεκριμένη συνταγή ο 55χρονος ασθενής αισιοδοξεί πλέον ότι θα μπορέσει να ανακουφιστεί από τον χρόνιο πόνο, αγοράζοντας φαρμακευτική κάνναβη για ιατρική χρήση από το φαρμακείο. Την πόρτα του φαρμακείου για να εκτελέσει μια αντίστοιχη συνταγή θα περάσει και μια 60χρονη, η δεύτερη ασθενής που έχοντας υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας νευροπαθητικού πόνου βρήκε, επίσης, πρόσβαση στη συγκεκριμένη θεραπεία, μέσω του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

«Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή του περιφερικού νευρικού συστήματος, όπως νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από: νευρική βλάβη, “μέλος φάντασμα”, νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία, που δεν ανταποκρίνονται όμως στις συμβατικές θεραπείες. Επίσης  χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση  της σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού», επισημαίνει η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου Ελένη Κοράκη.

Η φαρμακευτική κάνναβη διατίθεται σε μορφή ολόκληρων ξηρών ανθέων φυτού κάνναβης προς εισπνοή και περιέχει τις δραστικές ουσίες Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβιδιόλη (CBD).

Το κόστος της θεραπείας επιβαρύνει αποκλειστικά τον ασθενή

Σύμφωνα με την κ. Κοράκη τα κανναβινοειδή ατμοποιούνται με τη χρήση του ατμοποιητή, μιας ειδικής συσκευής που επιτρέπει την εισπνοή ενώσεων κάνναβης χωρίς την καύση που σχετίζεται με το κάπνισμα. Μπορούν έτσι να προσφέρουν έως και τέσσερις ώρες ανακούφισης από τους πόνους. Η επιλογή της σωστής δόσης είναι μια διαδικασία που ορίζεται, βήμα προς βήμα, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, σε συνεργασία με τον γιατρό.

Ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τις συμβατικές θεραπείες, χωρίς όμως να έχουν ανακουφιστεί από χρόνιους πόνους, μπορούν να απευθυνθούν στο Ιατρείο Πόνου του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, κλείνοντας ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 14741. Κατά την επίσκεψη του ασθενή, εξετάζεται ο πλήρης ιατρικός του φάκελος, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Το κόστος της θεραπείας επιβαρύνει αποκλειστικά τον ασθενή, αφού η προμήθεια τόσο του ατμοποιητή όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: Iatropedia.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις