Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

“Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή!” Η Αποκάλυψη – σοκ για το αλαλούμ Αστυνομίας και Πυροσβεστικής – Πως μπορεί να κάηκαν άνθρωποι από λάθος εντολές

“Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή!” Η Αποκάλυψη – σοκ για το αλαλούμ Αστυνομίας και Πυροσβεστικής – Πως μπορεί να κάηκαν άνθρωποι από λάθος εντολές

– Οι συνομιλίες ανδρών της Αστυνομίας αποκαλύπτουν που κατευθύνθηκε ο κόσμος την ώρα της πυρκαγιάς
– Κανείς δεν φαίνεται να είχε αντιληφθεί ότι η φωτιά θα φτάσει ως τη θάλασσα
– Τα κρίσιμα 10 λεπτά που έκλεισε η Μαραθώνος αλλά κάηκε το Μάτι

Οι διάλογοι των ανδρών της Αστυνομίας δείχνουν το απόλυτο χάος που επικράτησε στην κορύφωση της πυρκαγιάς τη Δευτέρα 23/07/2018, λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα. Όλα δείχνουν ότι η εκτίμηση της Πυροσβεστικής ήταν ότι πρέπει να υπάρξει φραγμός στη λεωφόρο Μαραθώνος, η οποία κινδύνευε και έπρεπε να κλείσει για να μην υπάρξουν θύματα. Η Αστυνομία έδωσε εντολή να διακοπή η κυκλοφορία διερχόμενων αυτοκινήτων τα οποία κατηύθυνε αλλού… Αποδείχθηκε ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις και οι κινήσεις Πυροσβεστικής και Αστυνομίας δεν πρόλαβαν το κακό με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να κατευθυνθούν προς το μέτωπο και να εγκλωβιστούν.


Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα “Καθημερινή” στις 18:12 η φωτιά μαίνεται και φτάνει στη Μαραθώνος, δίδεται η εντολή για διακοπή κυκλοφορίας και ένα λεπτό αργότερα ο επικεφαλής της Τροχαίας έχει καταγραφεί να δίδει εντολή μέσω ασυρμάτου:
18:13 “Θα χρειαστεί να έρθετε πιο χαμηλά, θα χρειαστεί εκτροπή. Να ξεκινήσετε τώρα για Νέα Μάκρη, Ελάτε στη Νέα Μάκρη”.
Η εντολή δίδεται σε ένα περιπολικό και μια μηχανή… Πέντε λεπτά πιο μετά υπάρχει μια δραματική διαπίστωση:
18:18 “Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή υπάρχει σταθμός (περιπολικό) εκεί να κόψει”
Ήδη το μέτωπο φαίνεται καίει ως την παραλία, ενώ η πυροσβεστική προσπαθεί να την κόψει στη Μαραθώνος, η διαπίστωση αυτή φαίνεται ότι κάνει τους υπεύθυνους της Αστυνομίας να δώσουν την επόμενη εντολή:
18:29 “Ελάτε Κόκκινο Λιμανάκι να μην πάει τίποτα από παραλιακή για Νέα Μάκρη”…
Ήδη ωστόσο κάποια αυτοκίνητα λόγω διακοπής κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνα πολλά οχήματα πολιτών έχουν επιλέξει αυτή τη διαδρομή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή καθώς η φωτιά φαίνεται ότι έχει τυλίξει το σημείο.
Στον ασύρματο της Αστυνομίας ακούγεται
18:29 “Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά, να τα κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να τα στείλουμε όλα Ραφήνα”.
Η τραγική διαπίστωση δείχνει ότι η φωτιά έχει φτάσει ως τη θάλασσα, πέντε λεπτά αργότερα άλλωστε ακούγεται στον ασύρματο ότι έχει εγκλωβιστεί και ένα περιπολικό:
18:35 “Όσοι σταθμοί κινούνται ή βρίσκονται εντός φωτιάς προσοχή να μην εγκλωβιστούν. Ούτε ένα όχημα παραλιακά, αυστηρές εκτροπές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα”.


Πλέον όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η περιοχή έχει κυκλωθεί. Αυτή την ώρα ωστόσο υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένα αυτοκίνητα πολιτών ακινητοποιημένα στον δρόμο…
Η φωτιά έχει αρχίσει να σκορπάει τον θάνατο.

Γιατί έκλεισε ο Μαραθώνος;

Ο Αρχηγός τις ΕΛ.ΑΣ στην περιβόητη συνέντευξη τύπου με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους αρμόδιους υπουργούς υπεραμύνθηκε τις αποφάσεις για εκτροπές και το ολιγόλεπτο κλείσιμο τις Λ. Μαραθώνος λέγοντας χαρακτηριστικά: “Έπρεπε να αδειάζουμε ένα δρόμο με δύο κατευθύνσεις μέσα σε δέκα λεπτά τριών χιλιομέτρων που ήταν η φωτιά που έρχονταν, να περάσει το δρόμο, πέραν του γεγονότος ότι έπρεπε να κινηθούν και με ασφάλεια τα αυτοκίνητα του Πυροσβεστικού Σώματος. Εάν η τροχαία δεν έκανε αυτή την ενέργεια, σήμερα μπορεί να βρισκόμασταν σε μία τραγική εικόνα ενός δρόμου με καμένα 500 έως 1000 αυτοκίνητα….Επιτρέψτε μου πραγματικά να πω πως έφυγαν αν όχι χιλιάδες, εκατοντάδες αυτοκίνητα, πολλές εκατοντάδες αυτοκίνητα, οι οποίοι κινήθηκαν επί των παρόδιων κάθετων οδών από το παράλιο μέτωπο μέσω της Λεωφόρο Μαραθώνος είτε προς τη Ραφήνα είτε προς τη Νέα Μάκρη. Εξάλλου αυτό είναι αυταπόδεικτο από το γεγονός ότι μια περιοχή στην κρίσιμη καλοκαιρινή παραθεριστική περίοδο, πώς 1500 άνθρωποι μέσω της θαλάσσης σώζονται και οι υπόλοιποι που βρίσκονται; Από πού φεύγουν; Από τους δρόμους φεύγουν, από τους κάθετους δρόμους που οδηγούν στην Λ. Μαραθώνος και τους οδηγούν οι αστυνομικοί είτε προς τη Νέα Μάκρη είτε προς τη Ραφήνα.”

Ωστόσο η εκτροπή των οχημάτων σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, αντί να γίνονταν με κατεύθυνση την Αγία Μαρίνα που άλλωστε εκείνη την ώρα δεν είχε πρόβλημα πύρινου μετώπου, γίνονταν προς την πλευρά τις Ραφήνας, ακολουθώντας μια σχεδόν κυκλική διαδρομή που μοιραία οδηγούσε στης περιοχές Μάτι, Αργυρό και Κόκκινο Λιμανάκι.

Με την κατεύθυνση που έδιναν στα αυτοκίνητα να κινηθούν προς την Ραφήνα, πολλοί οδηγοί, παραθεριστές οι περισσότεροι που δεν γνωρίζουν το επαρχιακό οδικό δίκτυο τις περιοχής, βρέθηκαν ξαφνικά στην οδό Ποσειδώνος εν προκειμένω στο μάτι του πύρινου κυκλώνα διαπιστώνοντας με τρόμο πως δεν υπάρχει πρόσβαση στην Θάλασσα καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αιγιαλού είναι περιφραγμένο από ιδιοκτησίες και υπήρχαν μικρά δρομάκια που τα γνώριζαν μόνο οι ντόπιοι.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις