Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Η φωτιά πλησιάζει απειλητικά τα Βίλια: Αυτό είναι το μέτωπο

Η φωτιά πλησιάζει απειλητικά τα Βίλια: Αυτό είναι το μέτωπο

Η φωτιά που μαίνεται στα Βίλια για 3η συνεχόμενη μέρα απειλεί το χωριό και είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που σας παρουσιάζει το newsit.gr. Οι φλόγες είναι σε μικρή απόσταση από το χωριό και στην περιοχή η κατάσταση είναι αποπνικτική. Όλα έγιναν όταν άλλαξε φορά ο άνεμος. Σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για την πολιτική προστασία, Βασίλης Κόκκαλης υπάρχει ήδη εισήγηση για προληπτική εκκένωση των Βιλίων.

Μιλώντας στο newsit.gr ο Χρήστος Στάθης, Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας είπε: «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Είχαμε μια ύφεση το πρωί και φαινόταν ότι θα πάει καλά και τώρα ξαφνικά έχουμε τεράστια αναζωπύρωση. Πρέπει όλα τα εναέρια να έρθουν εδώ. Εκπέμπουμε SOS. Η φωτιά είναι πολύ κοντά στις κατοικίες». 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική  υπάρχει εισήγηση για εκκένωση αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί το 112 και στο σημείο επιχειρούν 370 πυροσβέστες, 130 οχήματα, 11 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Η φωτιά κινείται και προς Παλαιοχώρι και Πανόραμα. 

Νωρίτερα υπήρξε μια νωρίτερα μια αναζωπύρωση ανατολικά από τα Βίλια, με κίνδυνο επέκτασης στον οικισμό. Έγινε αμέσως επιχείρηση ανάσχεσης με όλα τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις.

Η φωτιά ανακόπηκε και δεν έφθασε στον οικισμό. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου.

Η Ξανθή Ρούση, δημοτική σύμβουλος στα Βίλια είπε ότι η φωτιά έχει φτάσει σε απόσταση 100 μέτρων από τον περιφερειακό. Είπε ακόμα ότι η πυρκαγιά είναι πλέον κοντά στα πρώτα σπίτια. «Οι κάτοικοι στα Βίλια είναι 4.000 και εκκένωση να γίνει που θα πάμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. 

ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Αθανασίου 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις