Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» πλησιάζει την διώρυγα του Σουέζ συνεχίζοντας την πορεία της προς την Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» πλησιάζει την διώρυγα του Σουέζ συνεχίζοντας την πορεία της προς την Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» συνεχίζει το ταξίδι της προς την Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» και τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στη διώρυγα του Σουέζ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Onalert.gr, το κλίμα πάνω στο πλοίο είναι εξαιρετικό με τα 198 στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού να διαθέτουν πολύ υψηλό ηθικό, αλλά ταυτόχρονα και πλήρη επίγνωση για τις δυσκολίες της αποστολής. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι το 30% του πληρώματος αποτελείται από γυναίκες, οι οποίες παρά τις υψηλές απαιτήσεις αλλά και την ιδιαιτερότητα της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του προσωπικού του πλοίου.

Η ελληνική φρεγάτα όταν περάσει τη διώρυγα του Σουέζ αναμένεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να συναντήσει τα υπόλοιπα τρία πλοία της ευρωπαϊκής δύναμης, τα οποία έχουν ήδη περάσει στην Ερυθρά Θάλασσα και αναμένουν την «ΥΔΡΑ» προκειμένου να σχηματίσουν την αρμάδα της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», που θα κινηθεί νότια προς την περιοχή ευθύνης, ώστε να πάρουν τις πρώτες διαταγές για τις δράσεις που θα αναλάβουν.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει τα τρία από τα τέσσερα πλοία να επιχειρούν και το τέταρτο να παραμένει αγκυροβολημένο για περίπου δέκα ημέρες. Στη συνέχεια, θα ενσωματώνεται στη αρμάδα και κάποιο από τα υπόλοιπα τρία πλοία θα αγκυροβολεί προκειμένου να ανεφοδιαστεί αλλά και να πάρει «ανάσες» το προσωπικό. Ως πιθανότερο αγκυροβόλιο αναφέρεται λιμάνι στο Τζιμπουτί ενώ υπάρχουν και εναλλακτικά λιμάνια τόσο στο Ομάν και στο Μπαχρέιν όσο στη Σαουδική Αραβία αλλά και στην Αίγυπτο.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Onalert.gr, ο σχεδιασμός προβλέπει όλα τα πλοία της Ευρωπαϊκής αρμάδας «ΑΣΠΙΔΕΣ» να κινούνται μαζί σε κοντινές αποστάσεις ώστε να αλληλοκαλύπτονται με τα οπλικά τους συστήματα και τους ηλεκτρονικούς τους αισθητήρες και ραντάρ. Θα συνοδεύουν τα εμπορικά πλοία πάνω σε συγκεκριμένα δρομολόγια, με στόχο να σταματήσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και τα μη επανδρωμένα drones των Χούθι. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε στενή συνεργασία με την επιχείρηση «Prosperity Guardian», το γενικό πρόσταγμα της οποίας έχουν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

Ο εξοπλισμός του ελληνικού πολεμικού πλοίου

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» κατεβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα πάνοπλη στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Με συνεχείς συναγερμούς και ασκήσεις ετοιμότητας το πλήρωμα έχει ήδη μπει σε ρυθμούς πολεμικής αποστολής στα πρότυπα της κρίσης του 2020 όταν ο ελληνικός στόλος βρέθηκε στο σύνολο του στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόσο τα μηχανολογικά όσο και τα ηλεκτρονικά  συστήματα του πλοίου έχουν συντηρηθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό ώστε να ανταποκριθούν σε μια πολυήμερη αποστολή μακριά από τους ελληνικούς Ναυστάθμους.

Πάνω στο πλοίο βρίσκεται ετοιμοπόλεμη και με πλήρη εξοπλισμό ομάδα επίλεκτων κομάντος του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και δύο έμπειρα πληρώματα για το οργανικό ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk, το οποίο θα είναι συνεχώς οπλισμένο.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» διαθέτει και μη επανδρωμένο drone «ΑΡΧΥΤΑΣ» το οποίο έχει αναπτυχθεί από το εργαστήριο συστημάτων μάχης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων σε συνεργασία με την εταιρεία EFA Ventures και το εργαστήριο Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΕΜΠ. Τέλος, το πλοίο διαθέτει επιπλέον πλήρως οργανωμένο ιατρείο με σύστημα τηλεϊατρικής και δυνατότητα για πραγματοποίηση ακόμα και χειρουργικής επέμβασης.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: OnAlert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις