Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Η ΚΕΔΕ προσφεύγει στο ΣτΕ για την επιχορήγηση στο Πάρκο Τρίτση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος κατά της απόφασης των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος με το οποίο αποφασίστηκε για το 2017 (10 μήνες) να επιχορηγούν με  το ποσό των 58.000 ευρώ (συνολικά 580.000 ευρώ) το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου “Φορέας Διαχείριση Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Τρίτσης”.

Το ποσό της επιχορήγησης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα δοθεί από τον λογαριασμό που τηρεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η ΚΕΔΕ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων). Τα χρήματα ποσά από τον εν λόγω λογαριασμό κατανέμονται στους Δήμους της Αττικής για την κάλυψη των λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους.Η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατ΄  επιταγή του νόμου 4414/2016.

Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι πριν την ψήφιση  του νόμου 4414/2016, είχε εκφράσει στην Κυβέρνηση την αντίθετή  της στην επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη, καθώς δεν είναι δυνατή η επιχορήγηση ενός ιδιωτικού φορέα (ΝΠΙΔ) από το ταμείο των  Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων. 

Η ΚΕΔΕ τότε είχε χαρακτηρίσει προσχηματικό τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η δαπάνη αυτή θα αποτελεί «αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλείται στην Αττική δήθεν από την αστική λειτουργία και δραστηριότητα των Δήμων». 

Στην αίτησή της στο ΣτΕ η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο νόμο 4414/2016 και στον Κώδικά Διοικητικής Διαδικασίας (νόμος 2690/1999), καθώς δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Δηλαδή πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης  δεν  προηγηθεί  η προβλεπόμενη  γνωμοδότηση  του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε