Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Η μικρή φάλαινα καταδύθηκε στον Σαρωνικό Κόλπο – Σε ετοιμότητα οι ειδικοί

Η μικρή φάλαινα καταδύθηκε στον Σαρωνικό Κόλπο – Σε ετοιμότητα οι ειδικοί

Σε μεγάλο βάθος με κατεύθυνση στον Σαρωνικό κόλπο καταδύθηκε η νεαρή φάλαινα «ζιφιός» που ξεβράστηκε πριν από δύο ημέρες στα ρηχά παραλίας του Αλίμου και το πρωί του Σαββάτου (29.01.2022) εθεάθη σε παραλία της Σαλαμίνας.

Κτηνίατροι, ειδικοί θαλασσολόγοι, στελέχη του Λιμενικού, αλλά και πολλοί εθελοντές προσπάθησαν να βοηθήσουν την μικρή αρσενική φάλαινα που βρέθηκε στα ρηχά του Αλίμου, το πρωί της περασμένης Παρασκευής (30.01.2022). Εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Θηλαστικών χορήγησαν στη φάλαινα αντιβιοτικά, παυσίπονα και κορτιζόνη και παραμένουν σε ετοιμότητα να παρέμβουν σε περίπτωση που εντοπιστεί και πάλι σε ρηχά νερά.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα, με δυνάμεις του να κάνουν συνεχείς περιπολίες για τα επόμενα 24ωρα γύρω από την Σαλαμίνα, καθώς εκεί εθεάθη τελευταία φορά η μικρή φάλαινα. 

Υπενθυμίζεται ότι η κινητοποίηση για την διάσωση της μικρής φάλαινας ήταν πολλή μεγάλη. Στο θαλάσσιο κήτος έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και ιολογικών εξετάσεων για τη διερεύνηση και πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία. Της χορηγήθηκε ορός με αντιβίωση, αλλά οι πιθανότητες να ζήσει -σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι ελάχιστες.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις