Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Η Όμικρον 4 και Όμικρον 5 φέρνουν πιο κοντά την τέταρτη δόση του εμβολίου

Η Όμικρον 4 και Όμικρον 5 φέρνουν πιο κοντά την τέταρτη δόση του εμβολίου

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη και αυτού του κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Με τον δείκτη θετικότητας να καλπάζει και να θυμίζει άλλες περιόδους της πανδημίας, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ειδικά για τους άνω των 65 και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα να επισπεύσουν τον εμβολιασμό αυτών των κατηγοριών.

Όπως έχει ήδη μεταδώσει το newsit.gr, δεν αποκλείεται να επισπευσθεί η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής (τέταρτης) δόσης μέσα στο καλοκαίρι.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης τόνισε πως για την επιδεινωμένη εικόνα της πανδημίας και το νέο αυτό κύμα ευθύνονται τα σούπερ μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

«Έξαρση δεν υπάρχει μόνο στα νησιά. Η Αττική έχει έξαρση μεγάλη και ιδιαίτερα στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας. Η Αθήνα έχει κυρίως Όμικρον 4, ενώ τα νησιά -και κυρίως η Κρήτη- έχουν Όμικρον 5», αναφέρει και προσθέτει πως η προηγούμενη παραλλαγή Όμικρον 2, ήταν πολύ πιο “αδύναμη” από τις δύο καινούργιες:

«Έχουμε καιρό να δούμε τέτοιες τιμές Rt. Nα φανταστείτε πως η Όμικρον 2 στο απόγειό της έδινε 1.14 στον δείκτη μεταδοτικότητας κι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει 1.24. Άρα περιμένουμε ανάλογα κρούσματα που σημαίνει μεταξύ 17 και 25 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα στο πικ του κύματος, με αυτούς τους δείκτες μεταδοτικότητας. Αυτό θα συμβεί πιθανότατα στα τέλη Ιουλίου. Εάν και εφόσον δηλώσουμε και μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα, βέβαια», σημειώνει ο επιστήμονας.

Οι επιστήμονες αναμένουν σε περίπου δύο εβδομάδες να αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά και οι θάνατοι. Μάλιστα αυτό ενδέχεται να συμβεί, χωρίς να παρουσιαστεί πίεση στις ΜΕΘ, όπως λένε.

Η χαμηλή επίπτωση της νόσου στους υγιείς ανθρώπους θα φέρει μεν πίεση στα νοσοκομεία, αλλά μόνο στις απλές κλίνες Covid-19 και όχι στις ΜΕΘ, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις