Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Η ομογενειακή οργάνωση AHEPA βράβευσε Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκο Αναστασιάδη και Βαγγέλη Μαρινάκη

Η ομογενειακή οργάνωση AHEPA βράβευσε Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκο Αναστασιάδη και Βαγγέλη Μαρινάκη

Πανηγυρικό τόνο είχε το 99ο Ανώτατο Συνέδριο των AHEPA που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η AHEPA (American Hellenic Educational and Progressive Association – Αμερικανο-Ελληνική Εκπαιδευτική και Προοδευτική Ένωση) αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους οργανισμούς των Ελλήνων της διασποράς, κυρίως στις ΗΠΑ. Αλλά και γιατί το συνέδριο συνέπεσε με την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821, κάτι που επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές.

Χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που παραβρέθηκε στο Συνέδριο και βραβεύτηκε από την AHEPA, αφιερώνοντας το βραβείο στους «μαχητές» κατά του κορονοϊού, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ:

«Επιλέξατε να έρθετε στην Ελλάδα φέτος, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, 200 χρόνια από τότε που οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν για να αγωνιστούν για την ελευθερία τους, να ιδρύσουν το πρώτο έθνος-κράτος στη Βαλκανική Χερσόνησο. Μια επανάσταση εμπνευσμένη από τους Αμερικανούς ιδρυτές πατέρες και τη σταθερή και διαρκή σχέση μεταξύ των δύο χωρών η οποία γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή.
Έχουμε αγωνιστεί ο ένας πλάι στον άλλον σε όλους τους σημαντικούς πολέμους. Υποστηρίζαμε πάντα την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την επιδίωξη της ευημερίας. Και όντως, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή πιστεύω ότι μπορούμε να αναλογιστούμε αυτό που έχουμε πετύχει  ως χώρα, μια χώρα που ποτέ δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα δίχως τη δύναμη της ελληνικής κοινότητας στο εξωτερικό. Σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για τoν Ελληνισμό».

«Είχα το προνόμιο να περάσω επτά χρόνια σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ήδη ανέφερε και ο Αντώνης. Έχω πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Αγαπητέ George, θα ήθελα να χαιρετίσω τον οργανισμό AHEPA για όλα τα επιτεύγματά του, και για το γεγονός ότι ήταν πάντα εκεί στις καλές αλλά και στις δύσκολες στιγμές. Η AHEPA πάντα είναι παρούσα στους δίκαιους αγώνες του Ελληνισμού. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε σε εσάς και γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς», ήταν ακόμη ένα απόσπασμα του χαιρετισμού από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επανέλαβε την προσήλωση της Αθήνας στη διευθέτηση των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και τόνισε τη δέσμευσή του η Ελλάδα να συνεχίσει να στηρίζει και να συμβάλλει τα μέγιστα για την επανένωση της Κύπρου.

Click4more Μητσοτάκης σε συνέδριο AHEPA: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της όπου και όποτε είναι απαραίτητο

 

Η AHEPA τίμησε και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του στο όνομα του λαού της Κύπρου. Όπως ανέφερε, η απόφαση των ομογενών για την απονομή του εν λόγω βραβείου υπαγορεύει «να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και επιμονή στην επιτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεων που έχω αναλάβει έναντι του κυπριακού λαού, με το πλέον σημαντικό να είναι όχι άλλο από την επανένωση του διαιρεμένου νησιού μας». 

Στο πανηγυρικό 99ο Συνέδριο η AHEPA επέλεξε να βραβεύσει για την κοινωνική του προσφορά και τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Το γιατί, το εξήγησε ο ανώτατος Πρόεδρος της Ένωσης, Τζορτζ Χορτιάτης, σημειώνοντας ότι ο κ. Μαρινάκης δεν είναι μόνον ένας εκ των κορυφαίων εφοπλιστών του κόσμου που αναγνωρίζεται ως μία από τις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, αλλά υποστηρίζει έμπρακτα ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ο κ. Χορτιάτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι για να συντηρήσει την πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση για την Νεότερη Ελλάδα στο εξωτερικό, ο κ. Μαρινάκης συμμετείχε ως βασικός δωρητής στη δημιουργία της «Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό» στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Οχάιο. Η έδρα πήρε το όνομα του πατέρα του καταξιωμένου εφοπλιστή, του εκλιπόντος Μιλτιάδη Μαρινάκη, ο οποίος ήταν γνωστός φιλάνθρωπος και «ενέπνευσε στον κ. Μαρινάκη την αγάπη για τον συνάνθρωπο και το καθήκον απέναντι στην ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό».

Ο Τζορτζ Χωριάτης σημείωσε επίσης ότι ο «Βαγγέλης Μαρινάκης υποστηρίζει επίσης ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, όπως τη UNICEF μέσω της συνεργασίας με τον Ολυμπιακό, έργα υποδομής, πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς στην πόλη του Πειραιά, που περιλαμβάνουν πιο πρόσφατα νοσοκομειακό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, σίτιση και ρουχισμό για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και για τους άπορους κατοίκους του Πειραιά, πολιτιστικές δράσεις για την διατήρηση της μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας και υποστήριξη στο Μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη από το 2014».

Αποδεχόμενη το βραβείο εκ μέρους του κ. Μαρινάκη, η Νίκη Καλογηράτου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Capital Ship Management Corp., τόνισε τη σημασία που έχει το βραβείο για εκείνον καθώς μοιράζεται με την AHEPA μία κοινή προσήλωση στα αρχαία Ελληνικά ιδανικά της παιδείας, της φιλανθρωπίας και της ευεργεσίας. «Μετά από ένα δεύτερο μεγάλο κύμα ελληνικής μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια, είναι πιο σημαντικό σήμερα παρά ποτέ, να δυναμώσουμε τον ελληνικό πολιτισμό και την παιδεία στο εξωτερικό, και για το λόγο αυτό ήταν αναγκαία η δημιουργία της ‘Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο» τόνισε η Νίκη Καλογηράτου.

Η ίδια ανέφερε ότι «ο κ. Μαρινάκης λυπάται πολύ που δεν μπόρεσε να βρίσκεται εδώ σήμερα, καθώς είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις που είχαν προγραμματιστεί πολύ νωρίτερα, σχετικά με την παρουσία του Ολυμπιακού στο Champions League. Μου ζήτησε να σας διαβιβάσω την ευγνωμοσύνη του για την τιμητική αυτή διάκριση».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις