Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Η σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου και ο θρύλος με τον κρυμμένο θησαυρό

Η σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου και ο θρύλος με τον κρυμμένο θησαυρό

Μια σπηλιά και η απίστευτη ιστορία πίσω από την “Μαύρη τρούπα του Παρνασσού”. Το απόρθητο “φρούριο” και οι μύθοι για τον κρυμμένο θησαυρό.

Όταν κοιτάζει κανείς την γνωστή ως «Μαύρη τρούπα του Παρνασσού», στην Τιθορέα, πάνω στον απόκρημνο βράχο, δεν μπορεί να φανταστεί ότι αυτό το απόκρυμνο κομμάτι γης ήταν όχι μόνο καταφύγιο, αλλά και κατοικία στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Το έτος 1822, μάλιστα, κατέφυγαν στη σπηλιά αυτή 2.000 Βελιτσιώτες (κάτοικοι της Τιθορέας) για να γλιτώσουν από τον ερχομό του Κιοσέ Μεχμέτ Ρεσίτ. Την ίδια χρονιά ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έμαθε για τη σπηλιά αυτή και αποφάσισε να την δει από κοντά. Λίγο αργότερα την έκανε και μόνιμη κατοικία του, αφού λόγω της ιδιαίτερης θέσης της αποτελούσε απόρθητο φρούριο και παρατηρητήριο με θέα σε ολόκληρο τον κάμπο της Λοκρίδας, ενώ βάζοντας μέσα την οικογένειά του, μπόρεσε να την κραγτήσει σε ασφαλές μέρος στο διάστημα του πολέμου.

Σύμφωνα με το Onparnassos.gr, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος διαμόρφωσε τη σπηλιά σε σπίτι με δωμάτια, για τον ίδιο και την οικογένειά του. Μια ξύλινη σκάλα οδηγούσε στη σπηλιά και από αυτήν ανέβαζαν όλες τις προμήθειες.

Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί, στην είσοδο της σπηλιάς ο Οδυσσέας Ανδρούτσος είχε στήσει και δυο κανόνια που του έστειλε δώρο ο Βύρων από το Μεσολόγγι. Έζησε εκεί μέχρι το 1825, όπου συνελήφθη με την άδικη κατηγορία της προδοσίας και βρέθηκε δολοφονημένος στην Ακρόπολη στις 5 Ιουνίου 1825.

Πολλά έχουν ακουστεί μάλιστα και για τον μεγάλο θησαυρό που είχε κρύψει ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στη σπηλιά. Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν αυτό ήταν αλήθεια γιατί δεν βρέθηκε εκεί απολύτως τίποτα. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεν είναι λίγοι οι «χρυσοθήρες» που συνεχίζουν να αναζητούν τον θρυλικό θησαυρό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις