Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ιανός… σφυροκοπά τη χώρα! Οι τρεις απαράβατες «εντολές» και η πορεία της κακοκαιρίας live

κυκλώνας

Στο έλεος του κυκλώνα «Ιανός» πολλές περιοχές της χώρας. Από που ξεκίνησε πρώτα να δείχνει τα… δόντια του. Κλειστά σχολεία και οδηγίες για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων και… κλειδαμπάρωμα στα σπίτια μας. Δείτε εικόνες από όλη τη χώρα και ζωντανά την πορεία του «Ιανού».

Πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα βιώνει η Ελλάδα που χτυπά ανελέητα ο «Ιανός», ο οποίος ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane).

Ο κυκλώνας ήρθε για να μείνει μέχρι το Σάββατο και θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Οι «Ιανός» με άγριες διαθέσεις δείχνει ήδη τα δόντια του, καθώς έχει αρχίσει να σφυροκοπά πολλές περιοχές.

Click4more: Ιανός: Έφτασε… Ζάκυνθο και «χτυπά»! Συγκλονιστικές εικόνες με ισχυρούς ανέμους και δυνατή βροχή (video)

Εχει ξεκινήσει το σφυροκόπημα με ισχυρές καταιγίδες και ανέμους που φτάνουν τα 11 μποφόρ και υπάρχουν προειδοποιήσεις για όλη τη χώρα και κυρίως τη Δυτική Ελλάδα, όπου εκεί βρίσκεται το… μάτι του κυκλώνα.

Δείτε live εικόνα από την πορεία του Κυκλώνα

Οι αρχές δεν σταματούν να δίνουν συμβουλές στους πολίτες που βρίσκεται στις περιοχές κινδύνου, ενώ ενεργοποιήθηκε και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 με οδηγίες για συγκεκριμένες περιοχές. Παράλληλα προσοχή συστήνουν και οι μετεωρολόγοι αφού τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα και επικίνδυνα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς νωρίτερα είχε ανακοινώσει νέα μέτρα κηρύσσοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές απ’ όπου θα περάσει ο κυκλώνας ανακοινώνοντας νέα μέτρα.

Παράλληλα τρεις βασικές οδηγίες δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες ενόψει της επέλασης της ισχυρής κακοκαιρίας «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας και λόγω της ισχυρής έντασης των φαινομένων, αλλά και της μεγάλης χρονικής διάρκειάς τους.

Click4more: Χαρδαλιάς: «Είμαστε σε συναγερμό» για τον Ιανό και… όλοι στην μάχη!

Η Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις.

. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

Click4more: Ιανός: Προσοχή! Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αχαΐα Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες”.

Αγρίεψε ο καιρός στην Κεφαλονιά 

Το χτύπημα του Ιανού στην Κεφαλονιά έχει ξεκινήσει. O δυνατός αέρας και η βροχή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Τα νησιά του Ιονίου είναι αυτά που βρεθούν στην καρδιά του Ιανού. Πάρτε μια γεύση από την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την ώρα, η Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά:

 

Δείτε παρακάτω, live εικόνα από διάφορα σημεία της Κεφαλονιάς:

Στο μάτι του κυκλώνα η Ηλεία 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», έχουν ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης, αρχίσει να «χτυπούν» και το νόμο Ηλείας.

Αργά το μεσημέρι, σε περιοχή του κάμπου εναερίτες της ΔΕΗ, εν μέσω καταιγίδας, έσπευσαν να διορθώσουν μια βλάβη και να επαναφέρουν την τάση, σε κολόνα που υπέστη ζημιά από την κακοκαιρία.

Στη Ζάκυνθο από το πρωί της Πέμπτης, πνέουν ισχυροί άνεμοι, υπάρχει έντονη βροχόπτωση με συνέπεια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα προβλήματα.  

Η καλοκαιρία έχει χτυπήσει και το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα το βράδυ της Πέμπτης μεγάλο τμήμα της πόλης του Μεσολογγίου έμεινε χωρίς ρεύμα. 

Σε κατάσταση συναγερμού και η Καλαμάτα  με τους επιχειρηματίες να έχουν απομακρύνει τον εξοπλισμό τους και όλοι παίρνουν προφυλάξεις για την κακοκαιρία που έχει ξεκινήσει να χτυπά την περιοχή.

Κλειστά σχολεία σε Τρίπολη και Δήμο Τριφυλίας

Με απόφαση Δημάρχου, Γιώργου Λεβεντάκη, κλειστά θα είναι την Παρασκευή τα σχολεία στον Δήμο Τριφυλίας λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή.

Click4more: Κεφαλονιά: Θρίλερ! Αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε λόγω… Ιανού

Με αφορμή την επέλαση του μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός», ο οποίος αναμένεται να κινηθεί ενισχυόμενος τις πρωινές ώρες και στην Αρκαδία, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, κατόπιν συνεννόησης με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών και με δεδομένες τις δυσκολίες και την επικινδυνότητα στις μετακινήσεις, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ για αύριο Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Παράλληλα, συστήνει σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις την ώρα της έντασης των φαινομένων.

Καρέ – καρέ πώς… μας ήρθε η κακοκαιρία

Η πορεία του Ιανού προς την Ελλάδα, καταγράφηκε και από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοποίησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης 17/09.

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Καιρός: Τι… φέρνει ο “Ιανός”

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα έντονα φαινόμενα προβλέπονται που ξεκίνησαν από την Πέμπτη και σταδιακά γίνονται όλο και πιο έντονα. 

-Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Πληροφορίες: meteo,  pna, messinialivenpress, INKEFALONIA

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις