Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

“Ιανός”: Τα έκτακτα μέτρα για την επικείμενη κακοκαιρία και οι οδηγίες προς τους πολίτες

καιρός
Φωτογραφία αρχείου

Σε επιφυλακή οι Αρχές για τον Ιανό που έρχεται… φουριόζος. Όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί για να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένονται στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (16.09.2020) πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ληφθούν μέτρα, ώστε να είναι έτοιμος ο Κρατικός Μηχανισμός, καθώς η κακοκαιρία “Ιανός” που αναμένεται, θα είναι σφοδρή με δυνατούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Στην σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αποφασίστηκε η πλήρης ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως των Υπηρεσιών αιχμής, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είναι δυνατόν να προκύψουν από την έντονη κακοκαιρία, κυρίως αυτά των πλημμυρικών φαινομένων.

Click4more: Καιρός: Ο “Ιανός” θα χτυπήσει δυνατά την Αττική – Άνεμοι 10 μποφόρ

Η Πυροσβεστική στην Αττική, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, θα πραγματοποιήσει διασπορά δυνάμεων ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση, ενώ η ΕΛ.ΑΣ επίσης θα βρίσκεται σε επιφυλακή για να συνδράμει το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και να προβεί σε απεγκλωβισμούς ατόμων εάν αυτό χρειαστεί.

«Από αύριο Πέμπτη ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα μας», είπε και πρόσθεσε: «Το φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα αργά το απόγευμα. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας». Κάλεσε τους πολίτες να «μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή», ενώ έδωσε τρεις βασικές οδηγίες.

“Καλούμε τους πολίτες, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, την Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή”, είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία “Ιανός”. 
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής τρεις οδηγίες: 

  • Σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, να αποφύγουν τους υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
  • Να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να ασφαλίσουν ερμητικά τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Να μην διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο. 

Καιρός: Τι θα…φέρει ο “Ιανός”

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ταέντονα φαινόμενα προβλέπονται:

-Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

-Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

-Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις