Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας – Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά

Την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών για κορονοϊό στα παιδιά επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Σε ανακοίνωσή του παράλληλα προειδοποιεί για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι «μετά από επικοινωνία μας τόσο με παιδιάτρους της Λάρισας όσο και των υπόλοιπων Π.Ε. της Θεσσαλίας, επιβεβαιώνεται η αύξηση του αριθμού των συμπτωματικών παιδιών, γεγονός που δεν είχε παρατηρηθεί κατά την διάρκεια των 2 προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας».

Σε άλλο σημείο ζητά επιτάχυνση των ρυθμών σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς και rapid tests αντιγόνου σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας θεωρεί πως ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό μέσο πρόληψης κατά της covid-19 και πρέπει να συνεχιστεί με γρηγορότερους ρυθμούς και με περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε μερικούς μήνες. Μέχρι να επιτευχθεί η προσωπική μας προστατευτική ανοσία, αλλά και ολόκληρης της κοινότητας δεν επιτρέπεται καμιά χαλάρωση και κανένας εφησυχασμός. Οι καταστάσεις ημιτελούς εμβολιασμού (με μία μόνο δόση) αποτελούν παγίδα για την διασπορά.

Η τήρηση των προστατευτικών μέτρων, σωστή χρήση της σωστής μάσκας (αξιόπιστης, πιστοποιημένης με φίλτρο), η τήρηση των αποστάσεων αλλά και η υγιεινή των χεριών μαζί με τα συχνά τεστ αποτελούν σημαντικό επιπρόσθετο προληπτικό παράγοντα. Είναι δε, παράλληλα, αυτονόητη η πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, όπως αυτά ισχύουν για κάθε περιοχή.

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Πρωτόγνωρη ραγδαία διασπορά στον παιδικό πληθυσμό

Τις τελευταίες μέρες μας ανησυχεί ιδιαίτερα η τάση επικράτησης ορισμένων μεταλλάξεων του ιού, καθώς και η πρωτόγνωρη ραγδαία διασπορά στον παιδικό πληθυσμό και κυρίως στα μικρότερα παιδιά. Ο θάνατος της 15χρονης στη Θήβα αλλά και η εισαγωγή του 9χρονου στη ΜΕΘ του Ρίο φαίνεται ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Πλέον, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων της χώρας (Αγλαΐα Κυριακού) τις τελευταίες 15 μέρες έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό περίπου 20 παιδιά, το μικρότερο εκ των οποίων 32 ημερών. Επίσης, μετά από επικοινωνία μας τόσο με παιδιάτρους της Λάρισας όσο και των υπόλοιπων Π.Ε. της Θεσσαλίας, επιβεβαιώνεται η αύξηση του αριθμού των συμπτωματικών παιδιών, γεγονός που δεν είχε παρατηρηθεί κατά την διάρκεια των 2 προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας. Είναι αποδεδειγμένο από μελέτες ότι το ιικό φορτίο των συμπτωματικών παιδιών είναι αρκετά υψηλό, μεγαλύτερο ακόμα και από ορισμένους ενήλικες που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (Massachusetts:Children and COVID-19 spread). Η βαρύτητα της νόσου στα παιδιά συνεχίζει προς το παρόν να είναι χαμηλή και ελεγχόμενη, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε απρόβλεπτες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον από τις μεταλλάξεις, γεγονός που θα πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση και αυξημένη επαγρύπνηση.

Τέλος, όλα τα δεδομένα μας δείχνουν πως ο κίνδυνος μετάδοσης στα παιδιά προέρχεται κυρίως από την ενδοοικογενειακή διασπορά λόγω της αυξημένης κινητικότητας των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων και κατά δεύτερο λόγο από τις σχολικές μονάδες. Για το λόγο αυτό η επιδημιολογική επιτήρηση όλου του προσωπικού των σχολικών μονάδων (εκπαιδευτικών, μαθητών, εργαζόμενων), με στοχευμένα Rapid Tests Αντιγόνου, περιοδικά είναι επιβεβλημένη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Πέθανε βρέφος 37 ημερών από κορονοϊό στο Παίδων Αγία Σοφία

Πέθανε βρέφος 37 ημερών από κορονοϊό στο Παίδων Αγία Σοφία

Το νεότερο θύμα του κορονοϊού στην χώρα μας, είναι δυστυχώς ένα βρέφος 37 ημερών. Το μωράκι κατέληξε στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Για το συγκεκριμένο βρέφος είχε μιλήσει βαθιά συγκινημένος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Κορονοϊός: Στην Αττική τα 556 κρούσματα, 108 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Κορονοϊός: Στην Αττική τα 556 κρούσματα, 108 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας. Λιγότερα κρούσματα εξαιτίας των πολύ λιγότερων τεστ. Δύο περιφέρειες με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, 15 με διψήφιο.
Κορονοϊός: Συγκλονίζει από το νοσοκομείο ο Δημήτρης Μαρκόπουλος – «Σας εκλιπαρώ μην υποτιμάτε τον ιό»

Κορονοϊός: Συγκλονίζει από το νοσοκομείο ο Δημήτρης Μαρκόπουλος – «Σας εκλιπαρώ μην υποτιμάτε τον ιό»

Συγκλονίζει ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος νοσηλεύεται με κορονοϊό στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με διπλή πνευμονία. Η φωνή του βγαίνει με δυσκολία, μιλάει ... Διαβάστε περισσότερα
Τατόι: Εντοπίστηκε και το χαμένο κασπώ των ανακτορικών κήπων (pics)

Τατόι: Εντοπίστηκε και το χαμένο κασπώ των ανακτορικών κήπων (pics)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενημέρωσε την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ότι εντοπίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το «χαμένο» από τα τέσσερα ιστορικά ... Διαβάστε περισσότερα
Νέα Σμύρνη: Ο ΔΣΑ καταδικάζει την αστυνομική βία – Κατέθεσε μήνυση ο γγ του Συλλόγου

Νέα Σμύρνη: Ο ΔΣΑ καταδικάζει την αστυνομική βία – Κατέθεσε μήνυση ο γγ του Συλλόγου

Τον έντονο αποτροπιασμό του για τα φαινόμενα υπέρβασης των νομίμων ορίων αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ). Παράλληλα, ο γενικός ... Διαβάστε περισσότερα