Site icon NewsIT

Ηλεκτρονική απάτη με «δόλωμα» δουλειά – Κλειδώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των θυμάτων

19.08.2021 | 14:45
χάκερ

Μία νέα απάτη έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Άγνωστοι πλησιάζουν άτομα μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και υπόσχονται την ιδανική δουλειά. To μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να αγοράσουν προπληρωμένες κάρτες από κατάστημα ηλεκτρονικών και στη συνέχεια οι επόμενες κριτικές θα είναι κυρίως από εστιατόρια. 

Συγκεκριμένα, η απάτη ξεκινά με την προσφορά εργασίας που αφορά σε αξιολογήσεις καταστημάτων και εστιατορίων. Ο χρήστης επισκέπτεται το εκάστοτε κατάστημα και στέλνει στην εταιρεία την κριτική από την αγοραστική εμπειρία του.

Η εταιρεία μάλιστα στέλνει στον τραπεζικό λογαριασμό του ανυποψίαστου χρήστη 1.000 ευρώ που μπορεί να δαπανήσει, αλλά μόνο σε προπληρωμένες κάρτες (google play, Apple iTunes κ.α.). Αυτός το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να αγοράσει τις κάρτες και ύστερα να στείλει τους μοναδικούς κωδικούς στην εταιρεία. 

Σημειώνεται πως οι λογαριασμοί σε Google play και Apple iTunes πιστώνονται μόνο με τον μοναδικό αυτό κωδικό.

Στη συνέχεια στέλνει το μήνυμα με την κριτική του στην εταιρεία μαζί με τις φωτογραφίες των μοναδικών κωδικών και εισπράττει τα 145 ευρώ – η αμοιβή του για κάθε κριτική.

Ωστόσο, μετά τη μεταφορά των 1000 ευρώ χτυπάει «καμπανάκι» στην τράπεζα, καθώς τα χρήματα εμφανίζονται ως κλεμμένα από αμερικάνικο λογαριασμό. Μάλιστα, αυτόματα όλοι οι λογαριασμοί του στην τράπεζα απενεργοποιούνται και ο υποψήφιος εργαζόμενος καλείται να δώσει εξηγήσεις για το πως βρέθηκαν στην κατοχή του τα 1.000 ευρώ.

Ένα από τα θύματα της συγκεκριμένης απάτης δήλωσε στο newsit.gr πως στην αρχή δεν του φάνηκε κάτι περίεργο, καθώς το site της εταιρείας φαινόταν αξιόπιστο και σε καμία περίπτωση ψεύτικο: «Εμένα μου πρότειναν την δουλειά την θεώρησα καλή και ξεκίνησα. Τα χρήματα μου μπήκαν αμέσως στον λογαριασμό μου. Πήγα σε κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη και έκανα αγορές σε κάρτες 1.000 ευρώ. Την επόμενη μέρα δέχτηκα τηλεφώνημα από τράπεζα που μου έλεγε ότι έκλεισαν όλοι οι λογαριασμοί μου. Έκανα αμέσως δήλωση στην αστυνομία.»

Όπως είναι φυσικό δεν ακολουθούν ποτέ άλλες κριτικές, όπως αρχικά τους υπόσχεται η εταιρεία. Στόχος φαίνεται να είναι να αγοράζουν κάρτες αξίας 1.000 ευρώ από τα ηλεκτρονικά καταστήματα και να «ξεπλύνουν» έτσι τα χρήματα που εικάζεται ότι έχουν υποκλέψει.

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Αθανασίου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version