Ελλάδα

Ιωάννινα: Γεώτρηση για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε λίγους μήνες και μέσα στο 2024 αναμένεται να γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες από τη δεκαετία του ’90 στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, ύστερα από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το έργο.

Το γεωτρύπανο της Energean, που έχει μισθώσει την εν λόγω περιοχή στα Ιωάννινα για τη γεώτρηση, θα φθάσει σε βάθος 3.500 μέτρων κάτω από το βουνό “Κούρεντα” του Δήμου Ζίτσας, που επελέγη (με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών και ηλεκτρομαγνητικών ερευνών που προηγήθηκαν) ως πρώτος προς διερεύνηση ερευνητικός στόχος.

Οι προηγούμενες ερευνητικές γεωτρήσεις (εκτός της περιοχής όπου παράγονται υδρογονάνθρακες στον Πρίνο) έγιναν κατά τη δεκαετία του ’90 στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων που είχε υλοποιήσει η τότε κυβέρνηση στη Δυτική Ελλάδα, χωρίς αποτέλεσμα.

Το γήπεδο όπου θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση έχει συνολικό εμβαδόν 53 στρεμμάτων και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Κούρεντα, Αγ. Χριστόφορος (Γιουργάνιστα) και Δελβινακόπουλο που ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών.

Όπως επισημαίνεται στην εγκριτική απόφαση “άπαντες οι γνωμοδοτούντες φορείς που διατύπωσαν απόψεις, δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις επί του περιεχομένου της και συναινούν για την πραγματοποίηση του έργου με τους αντίστοιχους όρους – προϋποθέσεις αρμοδιότητας τους οι οποίοι ελήφθησαν υπόψη και ενσωματώθηκαν ως όροι στην ΑΕΠΟ, ενώ διαφαίνεται, επί της αρχής, να υπάρχει κοινωνική αποδοχή του έργου, βάσει της σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου”.

Όπως επεσήμαναν πηγές της Energean στο ΑΠΕ, το κόστος της γεώτρησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ και οι πιθανότητες επιτυχίας προσδιορίζονται στο 15 %, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό για τα δεδομένα της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της είναι η παράταση του σταδίου ερευνών, δεδομένου ότι η υφιστάμενη προθεσμία λήγει στο τέλος Απριλίου. Παράλληλα η εταιρεία είναι σε αναζήτηση εταίρου που θα συμμετάσχει στην έρευνα και σε επόμενο στάδιο την εκμετάλλευση – εφόσον βρεθεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα – των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων (ανακάλυψη), η ερευνητική γεώτρηση θα περατωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης και ωρίμανσης του προγράμματος έρευνας, να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ως παραγωγική γεώτρηση (κατόπιν διακριτής περιβαλλοντικής αδειοδότησης). Εφόσον η ερευνητική γεώτρηση δεν καταλήξει σε ανακάλυψη, ο φορέας του έργου υποχρεούται να απομακρύνει τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε και να αποκαταστήσει το χώρο του γηπέδου σε κατάσταση όσο το δυνατόν εγγύτερα στην αρχική, τηρώντας τη διαδικασία παύσης λειτουργίας των πηγαδιών και της εγκατάστασης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φονική έκρηξη στον Ασπροπυργο: Ελεύθεροι με όρους ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο ενοικιαστής του βυτιοφόρου
Οι άνδρες κατηγορούνται για έκρηξη και εμπρησμό από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, αλλά και βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια και τη μη λήψη και τήρηση μέτρων ασφαλείας
Από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο
ΕΥΔΑΠ και Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή φέρνουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε 200 σχολικές τάξεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
200 σχολικές τάξεις σε Βοιωτία, Εύβοια, Φωκίδα αποκτούν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή και Νερό» του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, με τη συνδρομή της ΕΥΔΑΠ
ΕΥΔΑΠ
Συγκινεί ο πρώην σύζυγός της Μάρως Κοντού: «Ήταν μία κυρία, μου στάθηκε σαν σύντροφος, σαν φίλη και κυρίως σαν μάνα»
«Γυναίκες σαν τη Μάρω Κοντού σπανίζουν για την πατρίδα μας, γιατί εκτός του από εκπληκτική ηθοποιός, ήταν μία κυρία και η Ελλάδα χρειάζεται κυρίες για να αναβαθμιστεί το κοινωνικό, επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο», λέει ο Γιώργος Δόξας
Μάρω Κοντού