Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Καιρός – Κακοκαιρία Μήδεια: Plan B για να μη χαθεί καμία δόση εμβολίου κορονοϊού

Καιρός – Κακοκαιρία Μήδεια: Plan B για να μη χαθεί καμία δόση εμβολίου κορονοϊού
Φωτογραφία αρχείου

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας την εβδομάδα που πέρασε. Νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ προκήρυξε η κυβέρνηση.

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Έτσι, εφόσον κάποιος πολίτης δεν μπορέσει να μετακινηθεί λόγω του χιονιά και ακυρωθεί το ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο, θα υπάρξει Plan B… Η δόση του εμβολίου θα καταβληθεί προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί σε κάποιον άλλο πολίτη της περιοχής, έτσι ώστε να μην αχρηστευτούν τα εμβόλια.

Πάντως τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν ήδη ανεφοδιαστεί και θα υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να είναι προσπελάσιμα.

 

Η εξέλιξη της πανδημίας ανά την επικράτεια την τελευταία εβδομάδα

Η επιδημιολογική κατάσταση σε όλη τη χώρα την εβδομάδα που διανύσαμε προκαλεί ανησυχία.

Ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει η Αττική, η Αχαΐα και η Εύβοια, με τις δύο τελευταίες από χτες να βρίσκονται και αυτές σε καθεστώς αυστηρού lockdown.

Η Αττική, η οποία διανύει σήμερα την 3η ημέρα καραντίνας, καταγράφεται να εμφανίζει μία ήπια αύξηση. Πιο δυσμενή είναι τα ευρήματα για τον Δυτικό Τομέα Αθηνών και τον Πειραιά, όπου η αύξηση συνεχίζεται και είναι σημαντική σε νεαρά άτομα ιδιαίτερα, με ενδιάμεση ηλικία τα 40 έτη.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από κυβερνητικές πηγές ο μέσος όρος κρουσμάτων την εβδομάδα που πέρασε στην επικράτεια αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 10.000 πληθυσμό. Ταυτόχρονα έχει σημαντικά αυξηθεί και ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ που γίνονται καθημερινά και είναι περίπου στις 45.000.

Ο μέσος όρος της θετικότητας αυξήθηκε στα 2,8%. Σημειώθηκε αύξηση στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά 27% με μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 43 έτη.

Η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους πολίτες με την μεγαλύτερη κινητικότητα.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τις 10.000, αριθμός όμως που είναι αρκετά μεγαλύτερος αν συμπεριλάβει κανείς και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

 

Νέα προκήρυξη για προσλήψεις στο ΕΣΥ

Στην περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ προχωρά η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον… «Αρμαγεδδώνα» που προκαλεί η πανδημία, με το Σύστημα Υγείας σε πολλές περιοχές δοκιμάζει ήδη τις αντοχές του.

Χτες προκηρύχθηκαν 939 νέες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων, για την περαιτέρω ενίσχυσή του. Από αυτές, οι 847 αφορούν Νοσοκομεία και οι υπόλοιπες 92 Κέντρα Υγείας.

Ειδικά για τα Νοσοκομεία, προτεραιότητα δόθηκε σε κρίσιμες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων: Ακτινολογίας Αναισθησιολογίας, Εσωτερικής Παθολογίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Παιδιατρικής , Πνευμονολογίας και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών .

Η διαδικασία των αιτήσεων ξεκινά την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες έως και την Τετάρτη 3 Μαρτίου.

Μέσα στο 2020 είχαν προκηρυχθεί άλλες 1423 θέσεις μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις