Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Καιρός: Ξεπέρασε τους 42 βαθμούς η θερμοκρασία – Αφόρητη η πόλη – Για βουτιές οι πιο τυχεροί

Καιρός: Ξεπέρασε τους 42 βαθμούς η θερμοκρασία – Αφόρητη η πόλη – Για βουτιές οι πιο τυχεροί
ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ

«Καμίνι» ήταν σήμερα τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη το κύμα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Η μέγιστη θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου ξεπέρασε τους 42C στη Μεσσηνία και στη Φθιώτιδα.

Συγκεκριμένα, οι μέγιστες θερμοκρασίες του καύσωνα καταγράφτηκαν στο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στα Αρφαρά Μεσσηνίας με 42,9 βαθμούς Κελσίου και στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας με 42,2. Ακολούθησαν Στυλίδα Φθιώτιδας (41,8), Τρίκαλα (41,7), Δένδρα Τυρνάβου (41,4), Πλατανούλια Λάρισας (41,4) και Ασπρόπυργος (41,3).

Πτήση με θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα

Στο μεταξύ, πτήσεις με drone πάνω από περιοχές της Αθήνας με χρήση θερμικής κάμερας έκανε η ομάδα Up Stories σε συνεργασία με το meteo.gr την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 για την χαρτογράφηση περιοχών που συμβάλλουν στην αστική θερμική νησίδα.

Στα πλάνα του βίντεο υπάρχουν στιγμιότυπα από τη Λεωφόρο Συγγρού και τις περιοχές μεταξύ Φιξ και Αμφιθέας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες επιφάνειας που κατέγραψε η θερμική κάμερα ήταν 72°C, με τη θερμοκρασία οδοστρώματος της Λεωφόρου Συγγρού στο Φιξ να φτάνει τους 47°C και στην περιοχή της Αμφιθέας τους 44°C, όταν την ίδια ώρα η θερμοκρασία αέρα σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ήταν 37°C κοντά στο κέντρο της Αθήνας και 31°C στα παραθαλάσσια τμήματα.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν σε δρόμους μικρής κυκλοφορίας και σε στέγες παλαιών κτιρίων με κλιματιστικές μονάδες.

Πτήσεις με drone πάνω από περιοχές της Αθήνας με χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποίησε η ομάδα Up Stories σε συνεργασία με το meteo.gr την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 για την χαρτογράφηση περιοχών που συμβάλλουν στην αστική θερμική νησίδα.

Στα πλάνα του βίντεο θα παρακολουθήσετε μερικά στιγμιότυπα από τη Λεωφόρο Συγγρού και τις περιοχές μεταξύ Φιξ και Αμφιθέας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες επιφάνειας που κατέγραψε η θερμική κάμερα ήταν 72°C, με τη θερμοκρασία οδοστρώματος της Λεωφόρου Συγγρού στο Φιξ να φτάνει τους 47°C και στην περιοχή της Αμφιθέας τους 44°C, όταν την ίδια ώρα η θερμοκρασία αέρα σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ήταν 37°C κοντά στο κέντρο της Αθήνας και 31°C στα παραθαλάσσια τμήματα. Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν σε δρόμους μικρής κυκλοφορίας και σε στέγες παλαιών κτιρίων με κλιματιστικές μονάδες.

Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, γίνεται εύκολα αντιληπτή η μεγάλη σημασία της χρήσης ψυχρών υλικών στην κατασκευή κτιρίων και δαπέδων στην πόλη, τα οποία συνεισφέρουν στην μείωση της εκπομπής θερμότητας στον αέρα κοντά στο έδαφος, και επομένως μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Τρέχουν στις παραλίας

Όπως ήταν φυσικό, με τέτοιες συνθήκες, οι πολίτες έτρεξαν στις κοντινές παραλίες για να πάρουν μια ανάσα δροσιάς. Οι πιο τυχεροί, ήταν σε νησιά ή παραθαλάσσιες περιοχές της περιφέρειας. Ωστόσο και στην Αθήνα, πολλοί ήταν εκείνοι που κατάφεραν να κάνουν τις βουτιές τους.

Δείτε τις εικόνες του πρακτορείου InTime

Δείτε εδώ τις εικόνες από τον κόσμο στο Ηράκλειο, που έσπευσε στις παραλίες για να δροσιστεί.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πάντως, μια μικρή ανάσα αναμένεται να πάρουμε τη Δευτέρα…

 

 

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις