Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Κακοκαιρία EVA: Σε τρεις φάσεις θα πλήξει τη χώρα – Για πλημμύρες προειδοποιεί ο Γιάννης Καλλιάνος στο newsit.gr

Κακοκαιρία EVA: Σε τρεις φάσεις θα πλήξει τη χώρα – Για πλημμύρες προειδοποιεί ο Γιάννης Καλλιάνος στο newsit.gr
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Η κακοκαιρία EVA, βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να σαρώσει την χώρα μας το Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Νοεμβρίου, με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο να προειδοποιεί για πλημμυρικά φαινόμενα, μιλώντας στο newsit.gr.

Όπως είπε στο newsit.gr ο Γιάννης Καλλιάνος, τα κύρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κύματος κακοκαιρίας, που ονομάστηκε EVA θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι ισχυροί νοτιάδες και η υποχώρηση του υδραργύρου, καθώς θα επεκταθεί σε τρία στάδια.

Ο μετεωρολόγος, αναφέρει εφιστώντας την προσοχή των πολιτών ότι «ο συνδυασμός ισχυρών βροχοπτώσεων, τοπικών χαλαζοπτώσεων, με έντονη κεραυνική δραστηριότητα και με αρκετά ισχυρούς νοτιάδες είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικός. Οι περιοχές που είναι πιο επικίνδυνες να παρατηρηθούν πλημμυρικά φαινόμενα, είναι περιοχές της δυτικής Ελλάδας».

Το πρώτο στάδιο της κακοκαιρίας EVA – Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα

Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας EVA, σύμφωνα με τον ίδιο, θα χτυπήσει την χώρα μας αύριο Παρασκευή (4.11.2022) αργά το βράδυ. «Από το βράδυ της αυριανής ημέρας θα ξεκινήσει η επιδείνωση του καιρού, πρώτα από την δυτική Ελλάδα. Προς το ξημέρωμα του Σαββάτου (05.11.2022) , θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα Επτάνησα, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και αργότερα στην δυτική Πελοπόννησο.

Φαινόμενα που κατά περιόδους ίσως έχουν και έντονο χαρακτήρα γιατί οι δείκτες αστάθειας είναι πάρα πολύ ανεβασμένοι, δηλαδή, έρχεται ένα βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας, το οποίο είναι αρκετά ισχυρό.

Επικίνδυνες για πλημμυρικά φαινόμενα θα είναι περιοχές της δυτικής Ελλάδας, τα Επτάνησα, από την Κέρκυρα μέχρι και την Ζάκυνθο, αλλά και περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου».

Το δεύτερο στάδιο της κακοκαιρίας EVA – Πλημμυρικά φαινόμενα και στην Αττική

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας EVA θα είναι από το απόγευμα του Σαββάτου (05.11.2022) μέχρι και την Κυριακή (06.11.2022) τις μεσημεριανές ώρες, όπου αναμένεται να «χτυπήσει» και την περιοχή της Αττικής.

«Οι περιοχές που θα επηρεάσει η κακοκαιρία EVA από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να είναι οι περιοχές όπως, η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, η ανατολική Πελοπόννησος και ίσως και οι περιοχές τις ανατολικής Μακεδονίας. Ενδεχομένως στην περιοχή της Αττικής, την Κυριακή (06.11.2022) θα έχουμε τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα» υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος.

Το τρίτο στάδιο της κακοκαιρίας EVA

Η τρίτη φάση της κακοκαιρίας EVA θα αφορά στο χρονικό διάστημα από το μεσημέρι της Κυριακής (06.11.2022) μέχρι και το ξημέρωμα της Δευτέρας (07.11.2022), «θα επηρεαστούν οι ανατολικές και νότιες περιοχές τις χώρας, δηλαδή, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και η Κρήτη, όπου αναμένεται να έχουμε ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις», καταλήγει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις