Τετάρτη, 1 Μαΐ
20oC Αθήνα

Κακοκαιρία Elias: Εντολή εκκένωσης του οικισμού Αμπελώνα του Παλαμά Καρδίτσας – Μήνυμα του 112

Κακοκαιρία Elias: Εντολή εκκένωσης του οικισμού Αμπελώνα του Παλαμά Καρδίτσας – Μήνυμα του 112
Φωτογραφία Reuters

Δύο μηνύματα ήχησαν σήμερα Τετάρτη (27.9.2023) στα κινητά των κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας, λόγω πλημμυρών που προκαλεί η επέλαση της κακοκαιρίας Elias στη Θεσσαλία. Το ένα ήταν για την εκκένωση του οικισμού Αμπελώνα ενώ το δεύτερο μήνυμα καλεί τους πολίτες του Παλαμά να είναι σε ετοιμότητα.

«Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αμπελώνα δήμου Παλαμά απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το ένα μήνυμα του 112 για τους κατοίκους του οικισμού του πολύπαθου χωριού της Καρδίτσας από την κακοκαιρία. 

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Παλαμά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το δεύτερο μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Παλαμά Καρδίτσας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, αποφάσισε την αναστολή της έναρξης των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 για την ασφάλεια των μαθητών και πολιτών.

Νωρίτερα σήμερα εστάλη μήνυμα του 112 για την εκκένωση των χωριών Πετρίλια και Σοφιάδα στη Φθιώτιδα, ενώ παράλληλα οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση 4 χωριών των Φαρσάλων, το Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, την Υπέρια και τον οικισμό Πυργάκια.

Εκκένωση χωριού χρειάστηκε και στη Λάρισα, καθώς οι κάτοικοι του Σωτηρίου κλήθηκαν από μήνυμα του 112 να εκκενώσουν προς την πόλη.

Δείτε τα μηνύματα του 112:

https://twitter.com/112Greece/status/1707107321594122540

https://twitter.com/112Greece/status/1707113387908342114

Δήμος Παλαμά: Απομακρυνθείτε από υπόγεια και επικίνδυνα σπίτια

Την απομάκρυνση από υπόγειους χώρους και σπίτια που είναι επικίνδυνα, καθώς ανεβαίνουν τα νερά σε όλους τους ποταμούς που διαρρέουν την περιοχή, ζητά με αποψινή ανακοίνωση από τους κατοίκους ο Δήμος Παλαμά.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι για απομάκρυνση από ισόγειους χώρους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να επιδεικνύουν ψυχραιμία, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, Αστυνομίας, Τροχαίας, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Δήμου και να ακολουθούν τις οδηγίες του 112.

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να είναι μάλιστα σε επιφυλακή ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούν άμεσα σε γειτονικά τους ψηλότερα σπίτια ή και στα σημεία που έχουν οριστεί σε κάθε οικισμό.

«Σφυροκοπά» όλη τη Θεσσαλία η κακοκαιρία Elias

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι νωρίτερα εστάλη και μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, καθώς η κακοκαιρία «σφυροκοπά» την πόλη, η οποία μετράει πληγές από την επέλαση του φονικού Daniel, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας.

Στον Βόλο έχουν γίνει δεκάδες απεγκλωβισμοί πολιτών και η πόλη βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας Elias.

Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» έχει φτάσει η αγωνία καθώς συνεχίζεται η βροχόπτωση με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και τα αναχώματα στον ποταμό Σπερχειό βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο.

Οι προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς συνεχίζονται για σημειακή ενίσχυση των αναχωμάτων. Η ένταση των βροχοπτώσεων, είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εξίσου μεγάλες είναι και οι αμφιβολίες για την αντοχή στα αναχώματα του ποταμού.

Ήδη το ποτάμι, έχει ξεφύγει από τα αναχώματα, λίγο μετά το χωριό Κόμμα, σε σημείο όμως που δεν προκαλεί πλημμύρα στο χωριό. Όλοι οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι αυτό θα λειτουργήσει ως ανακούφιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγο, συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας προσπάθησαν να απομακρύνουν από το χωριό 4 ηλικιωμένα άτομα και να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο χωρίς να το πετύχουν, αφού δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά μόνο όταν δουν να τους κυκλώνουν τα νερά.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις