Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κακοκαιρία – Λέανδρος: Πού οφείλεται το φαινόμενο του θαλάσσιου καπνού (pics)

Κακοκαιρία – Λέανδρος: Πού οφείλεται το φαινόμενο του θαλάσσιου καπνού (pics)

Ο Λέανδρος έφερε μαζί και ένα παράξενο φυσικό φαινόμενο. Ο λόγος για τον θαλάσσιο καπνό που έκανε την εμφάνισή του σε θαλάσσιες περιοχές και λίμνες κατά τη διάρκεια της ομώνυμης κακοκαιρίας.

Το τελευταίο κύμα που ονομάστηκε Λέανδρος εκδηλώθηκε με τη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τη χώρα μας.

Κοντά στην επιφάνεια πλησίασαν έως και τους 10 βαθμούς κάτω από τις κλιματικές τιμές, αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Τότε, παρατηρήθηκε σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές και λίμνες η ανάπτυξη λευκού καπνού δίνοντας μία αίσθηση ότι η υδάτινη επιφάνεια αχνίζει. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται θαλάσσιος καπνός.

Στην πάνω φωτογραφία θαλάσσιος καπνός στον «Ρωμαίικο Γιαλό» στη Μύρινα της Λήμνου στις 18 Ιανουαρίου 2021 (πηγή φωτογραφίας: limnosreport.gr).

Στη φωτογραφία πάνω θαλάσσιος καπνός στις ακτές της Αργολίδας στις 18 Ιανουαρίου 2021 (πηγή φωτογραφίας: Studio B & G μέσω argolikeseidhseis.gr)

Όπως παρατηρείτε στις φωτογραφίες από τις ακτές της Λήμνου και της Αργολίδας αντίστοιχα, θαλάσσιος καπνός αναπτύχθηκε μειώνοντας την ορατότητα κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ο θαλάσσιος καπνός παρατηρείται εκτός από τη θάλασσα, σε λίμνες και μεγάλους ποταμούς και αναπτύσσεται όταν πολύ ψυχρές αέριες μάζες μεταφέρονται πάνω από θερμότερες υδάτινες επιφάνειες και εν συνεχεία μέσω της εξάτμισης η αέρια μάζα κοντά στην υδάτινη επιφάνεια εμπλουτίζεται σε υδρατμούς οι οποίοι και συμπυκνώνονται λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις