Ελλάδα

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε λειτουργία η εφαρμογή frost.minagric.gr για τους αγρότες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» να έχει παγώσει όλη τη χώρα, η εφαρμογή frost.minagric.gr «μπαίνει» ασπίδα προστασίας από τον παγετό. Η νέα εφαρμογή αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών.

O παγετός που έφερε η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» είναι ως γνωστόν μία από τις συχνότερες αιτίες καταστροφής της φυτικής παραγωγής και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και του φυτικού κεφαλαίου. Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αγρότες και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Παγετό έχουμε όταν η θερμοκρασία του αέρα γίνει ίση η μικρότερη των μηδέν βαθμών Κελσίου (0°C).

Εφόσον υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ανέπτυξε εφαρμογή «Προειδοποιήσεων Παγετού» (https://frost.minagric.gr/) η οποία παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους Γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

Η πρόγνωση του παγετού αφορά τις επόμενες τρεις ημέρες, με ωριαίο χρονικό βήμα, και παρέχεται σε τρία επίπεδα πληροφόρησης. Στο πρώτο επίπεδο, η χώρα χωρίζεται σε 325 γεωγραφικές περιοχές που αντιστοιχούν στους Καλλικρατικούς Δήμους.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πώς διαβάζουμε την εφαρμογή

Κάθε Δήμος έχει έναν χρωματισμό που υποδεικνύει την ένταση του αναμενόμενου παγετού. Το πράσινο δείχνει ότι δεν αναμένεται παγετός. Το κίτρινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 2°C έως 0°C, το πορτοκαλί ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 0°C έως -2°C και το κόκκινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες μικρότερες από -2°C. Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία στην οποία αναφέρεται η εφαρμογή είναι περίπου στο ύψος των 2m. Δεδομένου ότι η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον Γεωγραφικών συστημάτων Πληροφοριών υπάρχει δυνατότητα μεγέθυνσης του χάρτη της χώρας ώστε να εντοπιστεί συγκεκριμένο σημείο ενδιαφέροντος (αγροτεμάχιο). Με την επιλογή του συγκεκριμένου σημείου παρέχεται το δεύτερο επίπεδο πληροφόρησης που αφορά αναλυτική εξειδικευμένη πρόγνωση στο επιλεγμένο σημείο.

Συγκεκριμένα παρουσιάζεται με χρωματικό κώδικα η ωριαία εξέλιξη του παγετού στην διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Στο τρίτο επίπεδο πληροφόρησης παρουσιάζεται η ωριαία εξέλιξη του φαινομένου, με χρωματικό κώδικα, σε χωρική ανάλυση 500μΧ500μ για το σύνολο της χώρας.

Τέλος οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν-προειδοποιηθούν μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (e-mail, μηνύματα) για πιθανά επερχόμενα γεγονότα παγετού στην περιοχή ενδιαφέροντός τους. Στις αρχές Μαρτίου η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για κινητό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Διπλή δολοφονία στο Αίγιο: Μαχαιριές στην καρδιά είχαν μητέρα και γιος – Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση των θυμάτων
Στη σορό της 54χρονης εντοπίστηκαν συνολικά 43 μαχαιριές, ενώ στο σώμα του 26χρονου διαπιστώθηκε τραύμα από όπλο τύπου φλόμπερ στον κρόταφο και πέντε μαχαιριές
Τα δυο θύματα της δολοφονίας στο Αίγιο
Η στιγμή που νεαρός εισβάλλει σε σπίτι ηλικιωμένης στο Μενίδι προσποιούμενος τεχνικό ρεύματος και ψάχνει για χρήματα
Ο νεαρός φαίνεται να κινείται από δωμάτιο σε δωμάτιο, ανοίγει πόρτες και εξερευνά τους χώρους του σπιτιού, ενώ η ηλικιωμένη τον καθοδηγεί χωρίς να γνωρίζει ότι ο τεχνικός «μαϊμού» ψάχνει χρήματα και τιμαλφή
Μενίδι
Διπλή δολοφονία στο Αίγιο: Την αποφυλάκισή του θα ζητήσει ο 65χρονος Ιταλός – «Η Μαρία σκότωσε τον Ολύμπιο και μετά αυτοτραυματίστηκε»
Στις επόμενες 10 μέρες, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ιταλού θα ζητήσουν αντικατάσταση των περιοριστικών όρων, και να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να ανοίξουν οι ιατρικοί φάκελοι των θυμάτων
Ο 65χρονος Ιταλός σύντροφος της 54χρονης στο Αίγιο
6
Κύκλωμα αναβολικών: Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου και εργαστηρίου – Επιμένει ότι όλα ήταν νόμιμα
Ο 51χρονος αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι το εργαστήριο παρασκευής αναβολικών στο Χαλάνδρι είχε νόμιμη δραστηριότητα
Τα ευρήματα στο φαρμακείο στο Χαλάνδρι