Ελλάδα

«Καμπάνα» για το μουρουνέλαιο και τα ζελεδάκια Moller’s! Απαγόρευση των διαφημίσεων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την απαγόρευση δύο διαφημίσεων του πασίγνωστου μουρουνέλαιου Moller’s αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά από συλλογική αγωγή της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των καταναλωτών, κρίθηκε παραπλανητική διαφήμιση για τα ζελεδάκια Moller’s στην οποία πρωταγωνιστεί ένας μικρός μαθητής και η διαφήμιση για το μουρουνέλαιο Moller’s που εκτυλίσσεται σε ιστιοφόρο και πρωταγωνιστεί μία κοπέλα. Και οι δύο διαφημίσεις είχαν προβληθεί σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς το φθινόπωρο του 2019.

Η απόφαση τονίζει τόσο την ελληνική νομοθεσία για τις παραπλανητικές διαφημίσεις και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όσο και τους ειδικούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, σχετικά με την επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής και τη διαφήμισή τους, αλλά και σχετικά με τους ισχυρισμούς υγείας που επιτρέπεται να περιλαμβάνουν οι διαφημίσεις αυτές, ώστε να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές.

To Δικαστήριο έκρινε ότι σε καμία διαφήμιση Moller’s δεν αναφέρεται η συνιστώμενη ημερήσια δόση κατανάλωσης και η κατανάλωση γίνεται χωρίς περιορισμό, ενώ ειδικά για τα ζελεδάκια που απευθύνονται σε παιδιά, η κατανάλωση διαφημίζεται χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.

Οι τρεις παραβάσεις

Η παραβίαση της νομοθεσίας για τη διαφήμιση με τα ζελεδάκια Moller’s εντοπίζεται επίσης στο ότι δεν υπάρχει αναφορά στο ότι:

1. πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά,

2. αποδίδονται στα ζελεδάκια ιδιότητες πρόληψης ανθρώπινης νόσου και μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας,

3. γίνεται μνεία γενικών ευεργετικών αποτελεσμάτων για την υγεία, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί που περιλαμβάνονται στη διαφήμιση δεν είναι μεταξύ των επιτρεπόμενων εγκεκριμένων ισχυρισμών υγείας.

Όπως σημειώνει η ένωση, η διαφήμιση δεν είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Με τις εσφαλμένες πληροφορίες και την παράλειψη ουσιωδών πληροφοριών στις διαφημίσεις αυτές ο μέσος καταναλωτής παραπλανάται ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και τα οφέλη του στην υγεία. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι διαφημίσεις παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου περί προστασίας του Καταναλωτή και έρχονται σε αντίθεση με τον Ελληνικό Κώδικα Διαφήμισης και τις απαιτήσεις επαγγελματικής ευσυνειδησίας που αυτός επιβάλει.

Πρόστιμο για τις διαφημίσεις

Το Δικαστήριο απαγορεύει στην εταιρεία Apollonian Nutrition ΑΕ που εισάγει και εμπορεύεται τα προϊόντα Moller’s να προβάλει τις συγκεκριμένες τηλεοπτικές διαφημίσεις, απειλώντας μάλιστα χρηματική ποινή σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής.

Επιβάλει τέλος χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που προκλήθηκε από την αντικαταναλωτική συμπεριφορά της εταιρείας. Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι και ο ΕΟΦ έχει επιβάλει πρόστιμο στην εν λόγω εταιρεία, όπως ενημερώθηκε η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η ένωση θεωρεί ότι η θετική απόφαση του δικαστηρίου είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί επιβεβαιώνει και εφαρμόζει τους κανόνες που ισχύουν στη διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής, ένα κλάδο με ιδιαίτερη ανάπτυξη και προβολή τα τελευταία χρόνια και ιδίως στη διαφήμιση που απευθύνεται σε παιδιά, ως ειδική κατηγορία καταναλωτών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τέλος τα αλλαντικά και τα αναψυκτικά από τα κυλικεία των σχολείων από τη νέα χρονιά
Η πρωτοβουλία ανήκει στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, και εντάσσεται οργανικά στο ευρύτερο πλέγμα δράσεων του Εθνικού Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας
Κυλικείο σε σχολείο στο εξωτερικό
Από τη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή στην Αγία Παρασκευή στην αυτοκτονία της πρώην συζύγου του – Οι 11 μήνες στη φυλακή και το σημείωμα στα παιδιά της
Ακριβώς 11 μήνες μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του πρώην συζύγου της η γυναίκα, που είχε προφυλακιστεί για ηθική αυτουργία στη δολοφονία, αφαίρεσε τη ζωή της
44χρονη
Δημήτρης Λιγνάδης: Το δικαστήριο θα αποφασίσει στις 17 Ιουνίου για την έφεση – Παρόντες οι 3 που τον κατήγγειλαν για βιασμό
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε η έφεση να γίνει εν μέρει δεκτή, για το σκέλος της επιβληθείσας ποινής ενώ αντίθετα ζήτησε να απορριφθεί για την απαλλακτική πρωτόδικη απόφαση για το βιασμό του 17χρονου Α.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης
Μπόρες από το απόγευμα στην Αττική και 36άρια στην χώρα την Κυριακή - Πάνω από 11.000 κεραυνοί έπεσαν την Πέμπτη
Βροχές και μπόρες αναμένονται και τις επόμενες ημέρες τοπικά, με την θερμοκρασία να σκαρφαλώνει άνω των 35 βαθμών Κελσίου - Οι ενισχυμένοι βοριάδες, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού της επόμενης εβδομάδας
Αυτοκίνητα
Καλλιθέα: Ο οδοντίατρος με το ρόπαλο, οι επίδοξοι διαρρήκτες και οι γρίφοι της αιματηρής συμπλοκής
Από τις καταθέσεις και τις μαρτυρίες κατοίκων θα αποσαφηνιστεί εάν οι δύο Αιγύπτιοι είχαν σκοπό να εισβάλουν σε κάποιο διαμέρισμα ή βρίσκονταν έξω από τη συγκεκριμένη πολυκατοικία για άλλον λόγο
Καλλιθέα 16