Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Καμπανάκι Σύψα για νέο lockdown τον Ιανουάριο: Πολύ κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά

Καμπανάκι Σύψα για νέο lockdown τον Ιανουάριο: Πολύ κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά

Ξεκάθαρος ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά πρέπει να κάνουμε μόνο με την οικογένεια εμφανίστηκε ξανά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Γιατί αν τα πράγματα ξεφύγουν, δεν αποκλείεται να ξαναζήσουμε lockdown. «Θα ζοριστούμε τον Ιανουάριο» είπε και κάλεσε την Εκκλησία να «σταθεί στο ύψος της» και να μη βάλει σε κίνδυνο τους πιστούς.

Η αργή αποκλιμάκωση της επιδημίας οφείλεται στην απόδοση του lockdown είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (14.12.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Προειδοποίησε ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, αναφερόμενος στους διασωληνωμένους και τους θανάτους, οι αριθμοί των οποίων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο Νίκος Σύψας δεν έκρυψε την ανησυχία του για το άνοιγμα (έστω και με το click away) της αγοράς, λέγοντας πως σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά. Υπενθύμισε δε ότι το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας.

«Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown» έκρουσε το «καμπανάκι» ο γνωστός καθηγητής, επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε επιλογές.

Χριστούγεννα μόνοι στο σπίτι

Ο Νίκος Σύψας αναφέρθηκε επίσης στις γιορτές και επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να έχουμε καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας». Έκρινε δε ότι είναι σημαντικό να μη φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά.

Και με νόημα σημείωσε ότι «με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα».

Σχολεία και Εκκλησίες

Τα σχολεία θα ανοίξουν όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πτωτική τάση. «Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», είπε ο κ. Σύψας, αρκεί να τηρηθούν τα μέτρα. Δεν έκρυψε πως «τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία».

Επικριτικός εμφανίστηκε για την Εκκλησία και τις αντιδράσεις ιεραρχών στα μέτρα ενόψει των γιορτών. «Η εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της», είπε ο Νίκος Σύψας και συμπλήρωσε πως «τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία. Πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία. Η εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις