Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Καμπούλ: Εικόνες μέσα από το ξενοδοχείο του τρόμου – Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες των δυο Ελλήνων πιλότων

Βασίλης Βασιλείου Μιχάλης Πουλικάκος Καμπούλ, ξενοδοχείο

– Φωτογραφίες μέσα από το ξενοδοχείο Intecontinental στην Καμπούλ
– Τις ανέβασε στο λογαριασμό του στο Facebook ο Μιχάλης Πουλικάκος, ένας από τους δυο Έλληνες πιλότους
– Ο Βασίλης Βασιλείου ποζάρει χαμογελαστός και ανακουφισμένος, πια, δίπλα στο στρώμα που τον… έσωσε από τους Ταλιμπάν
– Σοκάρουν οι εικόνες μέσα από το ξενοδοχείο

Στους τοίχους σημάδια από σφαίρες. Καμένα έπιπλα. Ο Βασίλης Βασιλείου και ο Μιχάλης Πουλικάκος ήταν οι δυο Έλληνες που βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ όταν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (20.01.2018) εισέβαλαν Ταλιμπάν και άρχισαν να σκοτώνουν.

Σήμερα (23.01.2018) με τον κίνδυνο να έχει περάσει πια, οι δυο Έλληνες πιλότοι επέστρεψαν στον τόπο του μαρτυρίου τους. Μιχάλης Πουλικάκος και Βασίλης Βασιλείου παλιότερα δούλευαν στην Ολυμπιακή. Τώρα, εργάζονται για την αφγανική αεροπορική εταιρία KAMAIR και εκπαιδεύουν πιλότους στα Airbus A340.

Ο Μιχάλης Πουλικάκος κρύφτηκε στη μπανιέρα του δωματίου του. Η τύχη του είχε χαμογελάσει, αφού την τελευταία στιγμή του άλλαξαν όροφο και από τον 5ο όπου έμενε συνήθως, τον μετέφεραν στον 4ο. Ο Βασίλης Βασιλείου χρειάστηκε να επιστρατεύσει, γνώσεις, εμπειρία και εφευρετικότητα για να σωθεί. Άνοιξε τη μπαλκονόπορτα του δωματίου για να φανεί ότι έπεσε και κρύφτηκε κάτω από ένα στρώμα.

Βασίλης Βασιλείου: Ιδού το στρώμα που τον έσωσε

Στις φωτογραφίες που ανέβασε ο Μιχάλης Πουλικάκος, ο συνάδελφός του είναι καλυμμένος, σε κάποιες από αυτές, με ειδική ισοθερμική κουβέρτα. Έμεινε 12 ώρες μέσα στο… στρώμα, σε χαμηλές θερμοκρασίες και έπαθε υποθερμία. Ευτυχώς, ήταν το μόνο που έπαθε.

Για έναν άνθρωπο που στις 12 ώρες που κρυβόταν μέσα στο δωμάτιο άκουσε τους Ταλιμπάν να μπαινοβγαίνουν, να σκοτώνουν και να γελούν, που πυροβόλησαν το κρεββάτι δίπλα του, που είδε φωτιά να καίει μέρος του δωματίου του, μάλλον η υποθερμία είναι μέχρι και καλοδεχούμενη!

Σε αυτές τις δραματικές 12 ώρες, ο Έλληνες πιλότος, για να εξαλείψει κάθε πιθανότητα να γίνει αντιληπτός από τους τρομοκράτες, είχε κλείσει το κινητό του. Μοιραία, κανείς δεν μπορούσε να τον εντοπίσει και τον θεώρησαν αγνοούμενο. Έτσι ερμηνεύτηκε το γεγονός πως δόθηκε λίστα που ανέφερε, όπως είχε μεταδώσει το BBC, ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι κι ένας Έλληνας!

Βασίλης Βασιλείου Μιχάλης Πουλικάκος Καμπούλ, ξενοδοχείο

Ο Βασίλης Βασιλείου είναι ο μοναδικός από τους ενοίκους του 5ο ορόφου του ξενοδοχείου στην Καμπούλ που επέζησε.

Σοκαριστικές εικόνες μέσα από το ξενοδοχείο στην Καμπούλ

Ο Μιχάλης Πουλικάκος, ανάμεσα στις φωτογραφίες που ανέβασε, είναι και πολλές από το εσωτερικό του ξενοδοχείου Intercontinental.

Τζάμια σπασμένα, θρυμματισμένα. Δωμάτια καμμένα, έπιπλα αναποδογυρισμένα.

Παντού “φωνάζει” πως κάποιοι, εκεί, έσπειραν το θάνατο. Οι τρύπες στους τοίχους από τους πυροβολισμούς μαρτυρούν όσα έγιναν στις 12 ώρες που κράτησε η επίθεση.

12 ώρες κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Κυρίως δυτικοί, αφού οι Ταλιμπάν τους «ξένους» έψαχναν να σκοτώσουν.

Το συγκινητικό μήνυμα

Ο Έλληνας πιλότος συνοδεύει τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του και με ένα μήνυμα που ραγίζει καρδιές.

«Μια τελευταία ενημέρωση μετά από αίτημά σας. Μπορείτε να δείτε έναν ανακουφισμένο Μιχάλη να φεύγει από το βρετανικό στρατόπεδο (σ.σ. εκεί μεταφέρθηκαν μετά τη διάσωσή τους), την ομάδα των επιζώντων της KAMAIR, ο Βασίλης έχει υποθερμία.

Οι φωτογραφίες είναι από το εσωτερικό του ξενοδοχείου και τα δωμάτιά μας και μπορούν να «μιλήσουν» από μόνες τους.

Ένα ειλικρινές ευχαριστώ σε όλους τους Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Βουδιστές ακόμη και άθεους φίλους. Οι προσευχές σας σε τόσους διαφορετικούς Θεούς, προφανέστατα έπιασαν τόπο».

Δείτε τι έγραψε και όλες τις φωτογραφίες που ανέβασε ο Μιχάλης Πουλικάκος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις