Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Καμπούλ: Οι δυο Έλληνες περιγράφουν τις δραματικές στιγμές και συγκλονίζουν [vid]

Καμπούλ Βασίλης Βασιλείου Μιχάλης Πουλικάκος

– Στιγμές τρόμου στην Καμπούλ για τον Βασίλη Βασιλείου και τον Μιχάλη Πουλικάκο
– Οι δυο Έλληνες πιλότοι βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Intercontinental όταν εισέβαλαν οι Ταλιμπάν
– Μπήκαν από την κουζίνα και μας κυνηγούσαν, λέει ο Μιχάλης Πουλικάκος
– Έσπαγαν ανενόχλητοι πόρτες, σκότωναν και γελούσαν, λέει ο Βασίλης Βασιλείου
– Πως κατάφεραν να σωθούν και πως έγινε το “μπέρδεμα” για τον Έλληνα “νεκρό” στην επίθεση

Είναι οι δυο Έλληνες που έζησαν 12 ώρες τρόμου. 12 ώρες υπό την απειλή των Ταλιμπάν που αιματοκύλησαν το Intercontinental. Ο Βασίλης Βασιλείου ήταν ο μοναδικός που σώθηκε από τον 5ο όροφο του ξενοδοχείου στην Καμπούλ. Και όλα δείχνουν πως είναι εκείνος που θεωρήθηκε “νεκρός”.

Το απόγευμα της Κυριακής (21.01.2018), επικαλούμενο αφγανικές πηγές, το BBC μετέδωσε πως ανάμεσα στους 18 επιβεβαιωμένους νεκρούς ήταν κι ένας Έλληνας. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Όπως εκτίμησαν οι Βασίλης Βασιλείου και Μιχάλης Πουλικάκος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, το μακάβριο “μπέρδεμα” έγινε γιατί ο πρώτος άργησε να δώσει σημεία ζωής. Ο Μιχάλης Πουλικάκος επικοινώνησε στις 09:00, όταν τελείωσε η ομηρία. Ο Βασίλης Βασιλείου, για τρεις ώρες, δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

«Ενώ εγώ βρήκα σώος από τις 09:00, δεν είχαμε καμία επικοινωνία με τον Βασίλη μέχρι τις 12:00. Δόθηκε στη λίστα αγνοουμένων και ίσως έτσι έγινε το μπέρδεμα», είπε ο Μιχάλης Πουλικάκος όταν οι δυο Έλληνες πιλότοι ρωτήθηκαν αν υπάρχει Έλληνας νεκρός στην Καμπούλ.

Ο Βασίλης Βασιλείου – Φωτογραφία Facebook

Μιχάλης Πουλικάκος: Στον 5ο πέθαναν όλοι εκτός από τον Βασίλη

Ο Μιχάλης Πουλικάκος ήταν στο λόμπι του ξενοδοχείου τη στιγμή της εισβολής των Ταλιμπάν. Μπήκαν από την κουζίνα είπε. Ήταν οκτώ και οπλισμένοι. Άρχισαν να πυροβολούν στο εστιατόριο και το λόμπι.

Μόνο εκεί σκότωσαν 10 ανθρώπους. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 19 επιβεβαιωμένους νεκρούς. Οι εκτιμήσεις είναι πως θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο Μιχάλης Πουλικάκος – Φωτογραφία Facebook

Ο Έλληνας πιλότος περιγράφει πως όλοι «τρέξαμε στα δωμάτια και καλυφθήκαμε. Μας κυνήγησαν, έσπαγαν τις πόρτες του δωμάτιου και σκότωναν όποιον ήταν μέσα». Ο ίδιος, ενώ κάθε φορά που βρίσκεται στην Καμπούλ μένει στον 5ο όροφο του Intercontinental, αυτή τη φορά ήταν στον 4ο.

Η αλλαγή αυτή του έσωσε τη ζωή. Κανείς απ’ όσους έμεναν στον 5ο όροφο δεν επέζησε, εκτός από τον Βασίλη Βασιλείου!

Βασίλης Βασιλείου: Έτσι σώθηκα – Σκότωναν και γελούσαν

Ο δεύτερος Έλληνας πιλότος, ο Βασίλης Βασιλείου, έζησε ακόμη πιο δραματικές πηγές. Γιατί είδε τους τρομοκράτες να μπαίνουν στο δωμάτιό του, να πυροβολούν το διπλανό κρεββάτι και να παραμένουν εκεί για ώρες!

Όταν άκουσε θορύβους από τον διάδρομο του ορόφου και είδε 10 από τους σεκιούριτι του ξενοδοχείου να τρέχουν προς τον γειτονικό λόφο, κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ο Βασίλης Βασιλείου – Φωτογραφία Facebook

«Έσπασαν την πόρτα του δωματίου με βαρύ αντικείμενο και άφησαν πυρομαχικά. Μετά ήρθαν στο δικό μου δωμάτιο» περιγράφει.

Τη στιγμή που απειλούνταν η ζωή του, είχε τη διαύγεια να κάνει κινήσεις που θα μπέρδευαν τους τρομοκράτες. Άνοιξε τη μπαλκονόπορτα για να φαίνεται πως είχε δραπετεύσει. Πέταξε στο δωμάτιο σεντόνια και έβαλε το στρώμα του ενός κρεβατιού στην πόρτα.

Μετά «πήρα το δεύτερο κρεβάτι, το σήκωσα και μπήκα από κάτω. Το κρατούσα 10 εκατοστά από το έδαφος. Μπήκαν στο δωμάτιό μου τρία άτομα. Ο αρχηγός τους, ένας κοντός άνθρωπος, πήρε στο μπαλκόνι κι άρχισε να πυροβολεί. Ο ένας σήκωσε το κρεβάτι και πυροβόλησε. Ήταν το διπλανό όχι το δικό μου».

12 δραματικές ώρες στην Καμπούλ

Ο ένας από τους τρομοκράτες έμεινε στο διπλανό δωμάτιο για ώρα. Συχνά έμπαινε και σε εκείνο του Βασίλη Βασιλείου.

Ο Έλληνας πιλότος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για κωλυσιεργία. Είπε ότι η επίθεση ξεκίνησε στις 21:00 το βράδυ, στις 03:00 τα ξημερώματα έβαλαν φωτιά στον 5ο όροφο. Μετά έβαλαν και δεύτερη φωτιά. Οι δράστες έσπαγαν ανενόχλητοι τις πόρτες.

«Άκουγα τους πυροβολισμούς και μετά γέλια», λέει ο Βασίλης Βασιλείου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις