Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κάνει πίσω η Θάνου για τα όρια ηλικίας των δικαστών μετά τον… πόλεμο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η πρόταση για παράταση της θητείας των ανωτάτων δικαστών με την αύξηση του ηλικιακού ορίου αποχώρησης από το δικαστικό σώμα από τα 67 στα 70 έτη που έγινε στον Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντηση του με την ηγεσία της Δικαιοσύνης αφορούσε την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και όχι τη προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Αυτό ανέφερε σήμερα κατά πληροφορίες η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, σε δικαστές και εισαγγελείς του Πρωτοδικειου Αθηνών, κάνοντας ουσιαστικά στροφή 180 μοιρών μετά τα “πυρά” που εξαπέλυσαν οι δικαστικές ενώσεις της χώρας στους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων για την πρόταση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών με νομοθετική πρωτοβουλία.

Το χρονικό των… αντιδράσεων

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών κατά τρία χρόνια με νομοθετική πρωτοβουλία συζητήθηκε στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων την περασμένης εβδομάδα.

Για τη συζήτηση αυτή η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θάνου ενημέρωσε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών αμέσως μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον κ. Τσίπρα την περασμένη Πέμπτη.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποιήση αυτής της ενημέρωσης οι δικαστικές ενώσεις της χώρας αντέδρασαν θέτοντας ζητήματα συνταγματικότητας μίας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης εμφανίστηκε καθησυχαστικό επισημαίνοντας πως καμία μεταβολή δε θα προχωρήσει εκτός των ορίων της συνταγματικής νομιμότητας.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκανε λόγο για “ανυπέρβλητους συνταγματικούς φραγμούς” των οποίων η μεταβολή προκαλεί προσθέτοντας πως : “οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί”.

Στη συνέχεια τέσσερις ακόμα δικαστικές ενώσεις, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συβουλίου της Επικράτειας, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν πως οποιαδήποτε τροποποίηση του ορίου ηλικίας των δικαστών με νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών διατάξεων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε