Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κανονιοφόρος “Αρματωλός”: Οριστικό! Αντικαθιστούν τον κυβερνήτη – Όλο το παρασκήνιο

Κανονιοφόρος “Αρματωλός”: Οριστικό! Αντικαθιστούν τον κυβερνήτη – Όλο το παρασκήνιο

– Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από το περίεργο συμβάν που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (04.05.2018) ανοιχτά της Λέσβου
– Η κανονιοφόρος «Αρματωλός» συγκρούστηκε με το τουρκικό εμπορικό πλοίο
– Το Πολεμικό Ναυτικό έχει διατάξει ΕΔΕ ενώ στο μικροσκόπιο της έρευνας βρίσκεται ο Έλληνας κυβερνήτης
– Ερωτήματα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε κάποιον ελιγμό αποφυγής –
– Το χρονικό της σύγκρουσης

Οριστική η αντικατάσταση του κυβερνήτη της κανονιοφόρου “Αρματωλός”. Όπως επιβεβαίωναν πριν από λίγο πηγές του ΓΕΝ η απόφαση αυτή της ηγεσίας αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η εικόνα αξιόμαχου του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης η ασφάλεια των πληρωμάτων και των μονάδων του στόλου.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του Onalert

Απαντώντας στα δημοσιεύματα περί “καρατόμησης” οι ίδιες πηγές ενημέρωσης έκαναν λόγο για επίσπευση της παράδοσης των καθηκόντων του ως κυβερνήτης, καθώς -όπως τόνιζαν- η απόφαση αυτή, του είχε κοινοποιηθεί πριν από μια εβδομάδα.

Ένορκη διοικητική εξέταση

Σε κάθε περίπτωση, το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει σε ένορκη διοικητική εξέταση και σε ειδική πραγματογνωμοσύνη για το συμβάν επακούμβησης, που συνέβη σήμερα (04.05.2018) τα ξημερώματα 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου.

Μάλιστα, στο μικροσκόπιο της Ένορκης Διοικητικής Έρευνας που έχει διαταχθεί για το περιστατικό και θα διενεργηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, θα μπουν και οι ενέργειες του Έλληνα κυβερνήτη, στις οποίες θα έπρεπε να έχει προβεί -βάσει των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων-  αλλά δεν το έπραξε.

«Αρματωλός»: Το χρονικό

Νέος συναγερμός σήμανε στις τέσσερις τα ξημερώματα στο Αιγαίο όταν ένα εμπορικό πλοίο υπό τουρκική σημαία συγκρούστηκε με κανονιοφόρο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ανοιχτά της Λέσβου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν άλλες μονάδες, ωστόσο φαίνεται ότι το πολεμικό δεν υπέστη σοβαρές ζημιές.

Το περιστατικό μοιάζει με εκείνο του πλοίου του Λιμενικού “Γαύδος” το οποίο εμβολίστηκε μια ανάσα από τα Ίμια από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως δεν υπάρχουν τραυματισμοί μεταξύ του ελληνικού πληρώματος. Σύμφωνα με το Militaire.gr το τουρκικό εμπορικό πλοίο πλησίασε από αριστερά την κανονιοφόρο και μετά από έναν ελιγμό έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο στο ύψος του μεσόστεγου του πλοίου.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι επρόκειτο για ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο το οποίο αφού “ακούμπησε” στο ελληνικό πολεμικό έσπευσε να απομακρυνθεί προς τα τουρκικά παράλια.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις