Με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών συνεχίζεται το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με δωρεάν self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου του υπουργείου Υγείας.
Μέσα στις πρώτες 10 ημέρες από την έναρξη του προγράμματος διατέθηκαν μέσω των συμβεβλημένων φαρμακείων πάνω από 134.000 δωρεάν ΚΙΤ αυτοεξέτασης (self tests) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με τον αριθμό των ωφελούμενων να φτάνει τους 133.551.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ήδη καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά συνολικά 14.512 αποτελέσματα.
Τα 1.144 (7,9%) από αυτά ήταν θετικά, ενώ τα άκυρα τεστ ήταν 689. Τα τελευταία αναμένεται να επαναληφθούν.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα συνολικά στατιστικά που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, από την αρχή της δράσης και έως την Κυριακή (20.10.24):
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δόθηκαν: 134.149 ΚΙΤ αυτοδιάγνωσης (self test).
Ο αριθμός ωφελούμενων πολιτών ήταν: 133.551.
Θετικά τεστ: 1.144.
Αρνητικά τεστ: 12.679.
Άκυρα: 689.
Σύνολο αποτελεσμάτων: 14.512.
Για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.560 δικαιούχους.
Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 50-69 ετών οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.
Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Αξίζει να σημειωθεί πως τα θετικά αποτελέσματα δεν υποδεικνύουν απαραίτητα κακοήθεια, καθώς το τεστ ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα και όχι την παρουσία καρκίνου.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ωστόσο, οι πολίτες καθοδηγούνται για περαιτέρω κλινική αξιολόγηση από γαστρεντερολόγο, ο οποίος αποφασίζει αν ο πολίτης απαιτείται να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση, εξέταση που παρέχεται επίσης δωρεάν.
Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες δηλώνουν ικανοποίηση από την ανταπόκριση των πολιτών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δείχνει να συμμετέχει στην προσπάθεια πρόληψης, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του προγράμματος για τη δημόσια υγεία.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια κακοήθης νόσος η οποία παρουσιάζει σημαντική αύξηση συχνότητας εμφάνισης στον πληθυσμό τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες.
Απαντάται στατιστικά σε όλο και νεαρότερες ηλικίες και μάλιστα σε άτομα που δεν έχουν απαραίτητα κληρονομικό ιστορικό.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η πρόγνωση του είναι πολύ καλή σε σχέση με άλλα κακοήθη νοσήματα και η ίαση του είναι σε πολύ καλά ποσοστά, αλλά μόνο αν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση.
Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Μέσω του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Προλαμβάνω» του υπουργείου Υγείας με υπεύθυνη την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έχουν εκδοθεί μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα πάνω από 4 εκατ. παραπεμπτικά μέσω της άυλης συνταγογράφησης και αυτά αφορούν τόσο τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όσο και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν σταλεί επιπλέον 3.000.000 παραπεμπτικά σε γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» έχουν γίνει 450.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα πάνω από 27.000 γυναίκες.
Όλοι οι δικαιούχοι λαμβάνουν ενημερωτικά SMS ή email, τα οποία τους καλούν να προγραμματίσουν τις προληπτικές εξετάσεις τους.
Στο πρόγραμμα του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν self-test από περισσότερα από 6.500 συνεργαζόμενα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, τα οποία μπορεί να βρει κανείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση colon.gov.gr.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε δωρεάν κλινική εκτίμηση από ιατρό γαστρεντερολόγο και στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμο θα πραγματοποιηθεί και δωρεάν διαγνωστική κολονοσκόπηση.
Έρχεται δωρεάν έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Τέλος του μήνα ξεκινάει το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων με δικαιούχους 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Τα καρδιαγγειακά αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πολίτης ο οποίος θα διαγνωστεί με ευρήματα και θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση, θα μπορεί να απευθυνθεί δωρεάν σε μία από τις 10 πανεπιστημιακές κλινικές καρδιολογίας σε όλη τη χώρα.
“Πολλές φορές η πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου είναι η ανακοπή. Έχει λοιπόν σημασία το ότι πάμε σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες να δώσουμε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά και δωρεάν εξέταση από γιατρό”, ανέφερε η ίδια.
Τέλος, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα υπάρξει και συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να αυξηθούν τα σημεία πρόσβασης των πολιτών για να μην ταλαιπωρηθούν.
Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr