Τετάρτη, 8 Μαΐ
18oC Αθήνα

Καστανιές: Εκρηκτικό το κλίμα στα σύνορα με τους χιλιάδες μετανάστες

Καστανιές: Εκρηκτικό το κλίμα στα σύνορα με τους χιλιάδες μετανάστες

Η κατάσταση στις Καστανιές του Εβρου δείχνει να ξεφεύγει. Συνεχή τα επεισόδια των μεταναστών με την αστυνομία και τον ελληνικό στρατό στα σύνορα. Έρχεται πλοίο στην Αλεξανδρούπολη για να φιλοξενήσει τους Ελληνες αστυνομικούς.

Η περιοχή στις Καστανιές παραμένει υπό πολιορκία με τα επεισόδια να είναι συνεχή.  Οι μετανάστες βλέπουν την ελπίδα που τους πούλησαν οι τουρκικές αρχές να σβήνει με τις συνθήκες στον Έβρο δύσκολες και έτσι ξεσπούν. 

Πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες – μετανάστες, που έχουν κατασκηνώσει στις Καστανιές, επιτίθενται κατά διαστήματα εκσφενδονίζοντας πέτρες, ξύλα και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο βρεθεί μπροστά τους, εναντίον των παρατεταγμένων δυνάμεων που προσπαθούσαν να αμυνθούν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Η φωτογραφία που δημοσιεύει το grtimes είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. Η περιοχή θυμίζει πεδίο μάχης. 

«Τουρκική περίπολος έκοβε τον φράχτη»

Σταύρος Τζιαμαλίδης πρόεδρος κοινότητας Καστανιών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ  περιγράφει την κατάσταση ως εξαιρετικά δύσκολη: «Έχουν πολύ μεγάλη βοήθεια από τους Τούρκους οι μετανάστες. Τουρκική περίπολος έκοβε τον φράχτη για να βοηθήσει τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα. Πρόλαβε η δική μας περίπολος και προχώρησε στην αποκατάσταση του φράχτη. Οι κάτοικοι είναι ψύχραιμοι, έχουν υπομονή, θέλουν να βοηθήσουν την κατάσταση όπως μπορούν».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες θα πάνε στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη. Το βάρος θα πέσει στα νησιά όπου θα μετακινηθούν άνδρες ενόπλων δυνάμεων, αστυνομίας, ενώ το πολεμικό ναυτικό θα ενισχύσει τις δυνάμεις του. Ο Εβρος να είναι απροσπέλαστος, υπάρχουν εκεί καταδρομείς με ειδικό εξοπλισμό και θερμικές κάμερες που ελέγχουν όλα τα περάσματα. Το προσωπικό της Frontex θα συμμετέχει στις επιχειρήσεις αυτές σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Έρχεται πλοίο για τη διαμονή αστυνομικών 

Στο μεταξύ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να φτάσει το πρωί της Καθαρής Δευτέρας και να παραμείνει για αρκετές ημέρες το πλοίο SUPERFAST XI της Attica Group, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την φιλοξενία των αστυνομικών που έφτασαν ήδη στον Έβρο από διάφορες περιοχές της χώρας και επιχειρούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως αναφέρει το evros-news.gr.

Η λύση αυτή επιλέχθηκε από την Κυβέρνηση, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα καταλυμάτων για τους αστυνομικούς που τις δυο τελευταίες ημέρες έφτασαν στην περιοχή μας. Γέμισαν όλα τα δωμάτια των ξενοδοχείων του Έβρου, οι ξενώνες που είχαν διαθέσιμα δωμάτια όπως αυτός του Δάσους της Δαδιάς ή το Ευρωθήραμα στον Πεντάλοφο και της λίμνης Τυχερού και κάποιοι αστυνομικοί θα έπρεπε να μένουν σε ξενοδοχεία της Κομοτηνής, της Ξάνθης ακόμα και της Καβάλας και να έρχονται για υπηρεσία στον Έβρο.

Οι Τούρκοι πετούν δακρυγόνα στους Ελληνες

Οι συγκρούσεις στις Καστανιές ήταν  συνεχείς σε όλη τη διάρκεια της Κυριακής και βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τους Τούρκους να κάνουν χρήση δακρυγόνων προς τους Έλληνες στρατιωτικούς που εμποδίζουν την είσοδο μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.

Τα δακρυγόνα που εκτοξεύονταν καθοδηγούνταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από δύο drones που πετούσαν πολύ κοντά στα σύνορα στην τουρκική πλευρά.

Από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι περίπου τις έξι το απόγευμα έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. 

Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Τραυματίστηκε αστυνομικός 

Σε συγκρούσεις που έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής άνδρας της Ελληνικής Αστυνομίας τραυματίστηκε στο πρόσωπο από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από την άλλη πλευρά. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου με ασθενοφόρο για τις πρώτες βοήθειες. Είναι μάλιστα καλά στην υγεία του και παρά τον τραυματισμό του ζήτησε σύντομα να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Click4more: Δίχως τέλος τα επεισόδια στον Εβρο

Όπως γράφει το grtimes, μετανάστες εκσφενδονίζουν πέτρες και διάφορα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας μάλιστα σφεντόνες, με την αστυνομία να απαντά με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και δακρυγόνα. Στον χώρο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατός.

Στη συνέχεια δυνάμεις του στρατού κινήθηκαν κατά μήκος του φράχτη, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών.

Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα του στρατού και της αστυνομίας έχουν υποστεί φθορές από τον πετροπόλεμο. Στην επιχείρηση αναχαίτισης οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού.

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Δεχόμαστε πετροπόλεμο

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τονίζοντας ότι τα επεισόδια είναι συνεχή. «Εξακολουθούν να υπάρχουν συγκρούσεις, εντάσεις και φασαρίες με την δική μας πλευρά να δέχεται πετροπόλεμο και να αντιστέκεται μια χαρά. Από την άλλη υπάρχουν και κάποιες προσπάθειες εισόδου στην χώρα, οι οποίες αποτρέπονται με επιτυχία.  Ακούω διάφορα σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στην άλλη πλευρά και επιθυμούν με τον οποιοδήποτε τρόπο να περάσουν στη χώρα. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι σίγουρα 13.000, αλλά ούτε και 9.000, υπολογίζονται γύρω στις 3.000 με 4.000».

Πληροφορίες: grtimes.gr evros-news.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις