Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κατασκοπικό θρίλερ! Η Γερμανία παρακολουθούσε τη Βουλή, υπουργεία, πρεσβείες και κόμματα

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)

– Απίστευτες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις στόχων επί ελληνικού εδάφους από τη Γερμανία
– Η… μακρά λίστα της BND (γερμανική μυστική υπηρεσία) με στόχους παρακολουθήσεων από το 2000!
– Ρόλος της Deutsche Telekom που εξαγόρασε τον ΟΤΕ και η συνεργασία Γερμανίας – ΗΠΑ

Οι καταγγελίες του ΚΚΕ για τις “συνακροάσεις”, ένα ντοκιμαντέρ από το Vice, μια έρευνα του Spiegel και κάπως έτσι “δένει” το… “γλυκό” των παρακολουθήσεων στόχων επί ελληνικού εδάφους από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, τουλάχιστον από το 2000. Η Βουλή, τα κόμματα, υπουργεία, πρεσβείες άλλων χωρών, όλα (και όλοι) είχαν μπει στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων από τη Γερμανία.

Όλα έρχονται στο φως μέσα από το ντοκιμαντέρ του ελληνικού Vice με τίτλο «Οι Στόχοι των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα» και αποκαλύπτονται στοιχεία παρακολουθήσεις εκατοντάδων στόχων. Η τελευταία ανάλογη υπόθεση ήταν εκείνη του 2005, με την πολύκροτη υπόθεση υποκλοπών και παρακολουθήσεων ελληνικών στόχων από ξένους πράκτορες.

Αυτή τη φορά δεν είναι η Vodafone και οι ΗΠΑ αλλά η Γερμανία και η Deutsche Telekom. Από το 2000 και μετά, οι Γερμανοί φαίνεται να παρακολουθούσαν υπουργεία, κόμματα, η Βουλή, η Ένοπλες Δυνάμεις, πρεσβείες άλλων χωρών, ερευνητικά κέντρα, επιστήμονες, εταιρίες.

Η BND είναι η μυστική υπηρεσία της Γερμανίας που δραστηριοποιείται μόνο εκτός συνόρων και οργανικά αναφέρεται απευθείας στον εκάστοτε καγκελάριο της Γερμανίας

Μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν πριν από μερικά χρόνια (όταν αποκαλύφθηκε ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τους Γερμανούς, ακόμη και την ίδια τη Μέρκελ), Βερολίνο και Ουάσινγκτον αποφάσισαν να… συνεργαστούν και να ανταλλάσσουν δεδομένα. Και φαίνεται πως το έκαναν σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από το ντοκιμαντέρ του Vice, η BND παρακολουθούσε στόχους στην Ελλάδα σε διαφορετικές περιόδους. Πηγή που δεν κατονομάζεται έδειξε στο Vice στοιχεία από τη φερόμενη λίστα παρακολούθησης της BND: ελληνικά τηλέφωνα, φαξ, emails, όλα βρίσκονταν εκεί από το 2000 έως το 2006. Δεν είναι σαφές, όμως, αν και πότε σταμάτησαν να είναι στη λίστα.

Όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ, βρέθηκαν τηλέφωνα από τη Βουλή, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τη Διεύθυνση Δημόσιου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τέθηκε υπό… παρακολούθηση από το 2001, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Και ανάμεσα στους άλλους στόχους που παρακολουθούνταν ήταν πρεσβείες ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων εκείνες των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ιταλίας αλλά και γραφεία κομμάτων όπως του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, η Διεύθυνση Προμηθειών του ΟΤΕ (όταν ακόμα ήταν κρατικός), τη ΔΕΗ, τον Δημόκριτο, καθώς και από δύο Έλληνες επιστήμονες, ο ένας εκ των οποίων ειδικός σε θέματα τεχνολογίας μαχητικών αεροσκαφών, που πέρασε και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τον Απρίλιο του 2017, το περιοδικό Spiegel είχε αποκαλύψει ότι η BND μετά το 2002 παρακολουθούσε ακόμα και τα γραφεία της Interpol σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο δημοσιογράφος του περιοδικού Μάρτιν Κνόμπε δήλωσε στο Vice: «Μπορέσαμε να δούμε υλικό που έδειχνε στόχους της BND, όπως στόχους κατασκοπίας, μερικές χιλιάδες στόχους ανά τον κόσμο. Βρήκαμε αρκετούς στόχους στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μέρος της ελληνικής Βουλής, νομίζω την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Ανακαλύψαμε ότι είχαν στοχεύσει πρεσβείες στην Ελλάδα, όπως την πρεσβεία της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Φινλανδίας. Επίσης, παρακολουθούσαν κάποιους αριθμούς από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα και κάποιους από το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, ο τότε αντιδήμαρχος της Αθήνας –μου διαφεύγει το όνομά του- καθώς κι ένας καθηγητής στο Πολυτεχνείο. Νομίζω ότι και κάποιες εταιρίες ήταν μέρος των παρακολουθήσεων».

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Vice

Με πληροφορίες και από την εφημερίδα Δημοκρατία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε